Медия без
политическа реклама

Скопие аплодира на крака българската "Валкюра"

Със сълзи на очите съм, заяви президентката на РСМ Гордана Силяновска след спектакъла

19 Май 2024
В програмата за Майските музикални вечери в Скопие "Валкюра" бе обявена като "най-ексклузивното" събитие на тазгодишното 52-ро издание.
Софийска опера и балет
В програмата за Майските музикални вечери в Скопие "Валкюра" бе обявена като "най-ексклузивното" събитие на тазгодишното 52-ро издание.

"Валкюра" на Софийската опера и балет вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет в Скопие, предаде БТА. Четиричасовият спектакъл под режисурата на проф. Пламен Карталов беше представен в рамките на 52-то издание на Майските музикални вечери в Република Северна Македония, а сред публиката беше и новоизбраният президент на страната Гордана Силяновска - Давкова.

"Винаги съм вярвала, че културната дипломация е много по-мощна от традиционната дипломация. 5 часа фантастично представление, споделих с цялата публика. Не мисля, че съм виждала нещо по-съвършено. Диригентът, режисьорът, солистите, сценографията. Наистина у мен се породи чувството, че невъзможното е възможно. Всички го видяхте. Не само аз! Със сълзи съм на очите и мисля, че цялата публика реагираше така. Още веднъж благодаря. Знаех, че Вагнер е драматичен, тежък, загадъчен, но че по такъв начин може да се предаде наистина не съм сънувала. Още веднъж благодаря и повтарям, че това, което музиката и културата могат да направят, никой не може", заяви Силяновска, цитирана от БНТ. 

Директорът на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла благодари за "щедрото и гостоприемно посрещане" от ръководството на Националната опера и балет в Скопие. "Искам да Ви уверя, че нашите контакти ще бъдат истински ползотворни. Очакваме Ви в София през септември, за да покажем как се работи в културната дипломация", каза проф. Карталов.

Над 130 души от състава на Софийската опера и балет пътуваха до Северна Македония - солисти, оркестър, малък балетен състав и целия технически състав, необходим да оживее скандинавската митология на сцената в Скопие, където за пръв път се представя опера от Рихард Вагнер. 

Режисьор на "Валкюра" - най-популярната творба от тетралогията "Пръстенът на нибелунга", е Пламен Карталов, диригент - Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих. Костюмите са на Християна Михалева-Зорбалиева, а в главните роли македонската публика видя Томас Хол - Вотан, Мариана Цветкова - Фрика, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието се организира с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония, а негов партньор е Българският културно-информационен център в Скопие. 

Още по темата