Медия без
политическа реклама

Шедьовърът „Ново кино Парадизо“ се превръща и в тв сериал

03 Авг. 2022
Филип Ноаре и малкият Салваторе Кашо в оригиналния филм
Филип Ноаре и малкият Салваторе Кашо в оригиналния филм

„Ново кино Парадизо“ – шедьовърът за любовта на едно малко момче към киното, който през 1990 г. отнесе в Италия наградата „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм, ще стане телевизионен сериал, съобщи Variety. Автор на сценария и режисьор пак ще е Джузепе Торнаторе. „Парадизо“ („Рай“) ще се състои от 6 епизода, които ще бъдат продуцирани от Марко Беларди („Перфектни непознати“) и неговата нова компания Bamboo production, създадена през февруари. Беларди, който в момента заедно с режисьора Торнаторе се намира в САЩ, е във фаза на напреднали преговори със стрийминг платформа за излъчването на бъдещата продукция. 

Действието, както знаем от филма, се развива в Сицилия след Втората световна война, където момченцето Тото „живее“ в кино „Парадизо“ и подхранва страстта си към седмото изкуство благодарение на стария прожекционист Алфредо. В оригиналната творба в ролите бяха малкият Салваторе Кашо и големият Филип Ноаре. За актьорския състав на сериала все още подробности не се разкриват.

„Сериалът Paradiso ще бъде същата история от филма, но разширена в различни посоки на разказа”, казва Беларди и добавя, че Торнаторе в момента пише пилотния епизод, като плановете са продукцията да бъде заснета скоро и да бъде представена през 2023 г.

Темите, вплетени в поредицата, ще включват „силата на майката, приятелската солидарност, секса като табу, принудителното преместване, бягството, социалните различия“. Ще бъдат разкрити предисториите на главните герои от измисленото сицилианско село Джанкалдо, където се намира кино „Парадизо“ и където ще се развива действието. Те ще представляват „напречен разрез“ на следвоенното поколение в Италия с неговия стремеж към рестарт на живота, преплетен с типичната за страната и епохата страст към филмите.

Освен „Оскар“ преди 32 години лентата на Джузепе Торнаторе печели награди „Златен глобус“ и БАФТА. Инкасира и над 12 милиона долара от американския боксофис. Година по-рано, през 1989-а, Торнаторе е удостоен и с „Гран при“ – специалната награда на журито на Международния кинофестивал в Кан.

Другите проекти, над които компанията на Марко Беларди Bamboo в най-скоро време ще работи, включват телевизионен сериал за италианската обществена телевизия RAI, посветен на починалия преди десетилетие италиански поппевец, автор на песни, актьор и „лошо момче“ Франко Калифано; поредица за миланската мафия през 70-те години за Sky – продължение на документалната поредица „La Mala. Бандити в Милано“; актуално предаване, озаглавено „Поколение Z“, за съвременните форми на неонацизъм и фашизъм и др.

Още по темата