Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия забрани "Барби" и "Опенхаймер"

Заради "несъответствие с традиционните ценности"

31 Авг. 2023

"Холивудските филми "Барби" и "Опенхаймер" не съответстват на целите и задачите за опазване и укрепване на традиционните руски духовни и морални ценности." Това се казва в изявление на руския министър на културата Андрей Малишев, цитирано от ТАСС, в отговор на запитване на заместник-председателя на Държавната дума Владислав Даванков дали продукциите да бъдат показвани в Русия. ТАСС съобщава, че разполага с копие от документа. 

На 1 август депутатът изпрати писмо до руския премиер Михаил Мишустин, в което предлага следния "експеримент": "принудително лицензиране" на филми от вражески страни, които да бъдат прожектирани в кината. Това е на практика държавна форма на пиратство, тъй като по силата на санкциите от 2022 г. холивудските студиа вече не предоставят своите филми за излъчване в Русия. Под мярката попадаха и касовите хитове на лятото "Барби" и "Опенхаймер". 

Според руското законодателство авторските права в Русия могат да бъдат ограничавани, "ако това е необходимо за целите на защитата на основния конституционен строй, нравственост, здраве, права и законни интереси на други лица, осигуряване на отбраната на страната и безопасността на държавата". Министерството на културата обаче отсече, че "Барби" и "Опенхаймер" не влизат в тази категория.

Вместо тях, твърди Малишев, публиката в Русия трябва да гледа "Чебурашка" и "Свидетел": "Руският кинопоказ е наситен с качествени родни премиери", казва министърът на културата и сочи успеха на игралната версия за съветския анимационен герой, а също и "първия игрален филм, заснет в космоса" ("Предизвикателство") и "първия игрален филм за най-новата история на Русия" (печално провалилия се в боксофиса "Свидетел"). 

Той заяви още, че намаленият внос на холивудско кино стимулира увеличаването на руски филмови и тв продукции и развитието на националната кинематография. Малишев добавя в писмото си, че доминацията на руски филми в боксофиса "допринася за предаването на национални морално-етични ценности на зрителите и за патриотичното образование на младите хора."

До момента единствено част от арабските страни са забранили "Барби" заради нетрадиционната роля на жената в него и леките ЛГБТ+ мотиви. "Опенхаймер" не е бил забранен никъде по света, макар че засега не е имал и няма планирана премиера в Япония, където недоволстват от американския прочит на трагедията с атомната бомба. Единствено в няколко мюсюлмански страни и Индия поискаха Флоранс Пю да бъде "облечена" с помощта на компютърните технологии в няколкото голи сцени от филма.

Ключови думи:

Барби, Опенхаймер

Още по темата