Медия без
политическа реклама

Русенската опера открива прощалното турне на Карерас в Кувейт

Между двата концерта българите ще акомпанират в гала вечер със световни солисти

16 Ноем. 2022
ЕРА/БГНЕС
Хосе Карерас

Оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, ще бъдат част от прощалното турне на световноизвестния тенор Хосе Карерас, което започва с два големи концерта на 24 и 26 ноември в Кувейт, съобщиха от културния институт в крайдунавския град. Седмици наред музикантите се подготвят за изявата на един от най-изтъкнатите оперни певци на нашето време, а на 19 ноември в Русе за репетиции с тях пристига именитият испански маестро Давид Хименес, който ще дирижира откриващите концерти в Кувейт.

Представители на българската импресарска компания Opera d`Amore, впечатлени от майсторството на русенския състав по време на оперния спектакъл "Лучия", решават именно Русенската опера да партнира на великия тенор в първите два концерта от прощалното му световно турнето.

Концертите ще бъдат в Културен център „Шейх Джабер Ал Ахмад“ (JACC) в столицата на Кувейт, разполагащ със зала с 2400 места, където Хосе Карерас ще изпълни най-известните арии и любовни песни от репертоара си в ефектен мултимедиен спектакъл, който ще подчертае богатата и многостранна кариера на големия певец.

Отделно между двата първи прощални концерта – на 25 ноември, Русенска опера ще има още един престижен ангажимент: оперна гала с участието на български и чуждестранни солисти, наречена Opera d'Amore. От едноименната продуцентска компания обясниха за в. "Сега", че именно от този спектакъл е тръгнал интересът на японската страна към българския артистичен състав и че това е първото представяне на спектакъла извън нашата страна. Впоследствие е възникнало и предложението Русенската опера да акомпанира на Карерас в първите му два концерта в Кувейт.

За участие в този спектакъл се подготвят и деца от българското училище в Кувейт. На трите прояви ще присъства кралското семейство на Кувейт, очакват се високопоставени особи от Бахрейн, Саудитска Арабия и др., добавя utroruse.com.

Това е първи по рода си гастрол на такъв голям състав от България в държавата Кувейт, изтъкват от нашето посолство там.