Quantcast
Румъния оспори класирането на "Евровизия" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Румъния оспори класирането на "Евровизия"

Азербайджан и Грузия също се оплакват от фалшифициран вот, но техните точки са отнети в ущърб на Украйна
8 062
 ЕРА/БГНЕС
Изпънителите от Молдова трябвало да получат максимален вот от Румъния, вместо това не взели нито една точка...

Организаторите на "Евровизия 2022" са променили оценките, които националното жури на Румъния е поставило на участниците в конкурса. От това се оплака ръководителката на румънската делегация Юлиана Марчук в ефира на телевизия TVR. По думите й, румънското жури е решило да даде най-високата оценка от 12 точки на представителите на съседката си Молдова, но вотът им не е бил взет предвид при изчисляване на крайния резултат. Вследствие на промените, направени според румънците от организаторите на конкурса, Молдова не е получила нито една точка от Румъния, а максималният брой точки, присъдени от тях, са отишли за Украйна. "С изненада установихме, че резултатът от гласуването на румънското жури не е взет предвид при изчисляването на крайните оценки, организаторите използваха различен набор от точки от името на журито на страната ни. Уточняваме, че журито от Румъния реши да даде максимална оценка на представителите на Молдова", подчертава Марчук.

Преди обявяването на резултатите от вота Европейският съюз за радио и телевизия съобщи, че е отстранил националните журита на 6 държави поради "неправилен модел на гласуване", без да уточнява кои страни е засегнало това решение. При огласяването на оценките представителката на румънското жури Еда Маркус не се появи на екрана, а вместо нея точките от Румъния обяви човек от организаторите на "Евровизия" от Торино.

В този контекст румънският телевизионен оператор TVR-1 поиска от организаторите на конкурса официално да предоставят конкретните причини, поради които са променили оценката на румънското жури. 

Факта, че от страна на организаторите е имало машинации с гласуването, потвърди и Ирина Федишина – член на украинското жури, съобщи каналът "Сигнал" в социалната мрежа Telegram. Тя казва, че лично е поставила 10 точки на Полша, но нейният глас не е бил отчетен  - в крайния резултат Полша изобщо не е получила точки от Украйна. Като доказателство Федишина представя сканирано копие от листа с нейните оценки.

По-късно обвинения за подмяна на вота отправиха и Грузия и Азербайджан. Според данни на Интернет портала 1news.az, организаторите обявили неверни оценки, позовавайки се на технически проблеми. В резултат максималния бал от Азербайджан получи Великобритания, въпреки че от Баку поставили 12 точки на Украйна. Новости-Грузия също съобщава, че националното жури на страната дало най-високата си оценка на изпълнителите от Украйна, а при обявяването на резултатите се оказало, че и техните 12 точки са отишли за Великобритания.

Украинският Kalush Orchestra c песента "Стефания" е победител от конкурса "Евровизия 2022", чийто финал се проведе в нощта на 14 срещу 15 май в Торино. Музикантите от град Калуш събраха 631 точки общо, а по време на аплаузите след изпълнението вокалът им Олег Псюк призова на английски: "Моля, помогнете на Украйна! Помогнете на Мариупол! Помогнете на Азовстал сега!", нарушавайки регламента на конкурса от сцената да не се правят политически изказвания. Организаторите на конкурса отхвърлиха тези нападки с обяснението, че това не е политическо, а "хуманитарно“ послание" и при сложната ситуация в Украйна то е напълно допустимо, ето защо представителите й няма да бъдат дисквалифицирани.

Още

"Евровизия 2023" ще е в Ливърпул или Глазгоу

28.09.2022

63
Три дрона за украинската армия срещу наградата от "Евровизия"

30.05.2022

374
„Евровизия“ обяснява защо бе анулиран финалният вот на 6 държави

20.05.2022

826