Медия без
политическа реклама

България отпадна от "Евровизия 2022"

11 Май 2022
ЕПА/БГНЕС
Музикантите от Intelligent Music Project разгорещиха залата, но не стигнаха до големия финал.

Финалът на тазгодишния песенен конкурс „Евровизия“, за разлика от последните няколко издания, ще протече без българско участие. Intelligent Music Project не намериха място сред десетте, които продължават в последния етап в събота вечер. Рони Ромеро, Стоян Янкулов-Стунджи и компания се отчетоха с изпълнение на Intention – безхарактерно рок парче на английски език, но не получиха достатъчна подкрепа от журито и жителите на останалите държави участници (общо 17) в първия полуфинал във вторник. Въпреки катастрофалните прогнози на букмейкърите, които предвиждаха едно от последните места на българите, музикалният проект на д-р Милен Врабевски явно се хареса в залата, а коментаторът на телевизия Rai Uno отбеляза, че българите имат много приятно сценично присъствие, само фронтменът им леко е прекалил с трайното къдрене. Сред специалните ефекти в нашата песен бе триметрово „звуково ядро“, разположено на сцената.

От участниците в първия полуфинал продължават Швейцария, Армения, Исландия, Литва, Португалия, Норвегия, Гърция, Украйна, Молдова и Нидерландия. Kalush Orchestra от Украйна са сочени като безспорни фаворити с песента Stefania, посветена на майката на един от музикантите. Мъжката хип-хоп група комбинира етнически мотиви с модерен звук, постигнат с традиционни фолклорни инструменти. Подобен е и стилът в парчето на Молдова, чиято банда е с почти непроизносимо име. Много от участниците във вечерта носеха украински знаменца или костюмите им бяха решени в жълто и синьо - цветовете на националния флаг на Украйна.

След първия полуфинал пяха и участниците от Франция и Италия – Alvan & Ahez и дуетът Махмуд и Бланко. Като представители на „голямата петорка“ на страните основателки на конкурса, те отиват директно на финала. Предложенията на Германия, Великобритания и Испания ще чуем на втория полуфинал в четвъртък.

Водещи на вечерта бяха Лаура Паузини – най-продаваната в чужбина италианска певица, попзвездата Мика и актьорът Алесандро Кателан. Преди да се появи директорът на конкурса Мартин Остердал, за да даде старт на обявяването на резултатите, домакините предоставиха сцената в огромната зала PalaOlimpico на експерименталния инструменталист и композитор Dardust (Дарио Фаини) и на певеца Диодато, който трябваше да представя страната си на „Евровизия 2020“, но тогава поради пандемията от коронавирус конкурсът не се състоя.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?