Quantcast

Медия без
политическа реклама

Романът „Мъртви души“ става танцов спектакъл

Продукцията на режисьора Гергана Димитрова и арт-организацията „36 маймуни“ изследва влиянето на войната в Украйна върху телата и вътрешния свят

21 Май 2023
Васил Танев
Продукцията изследва влиянието на войната в Украйна върху телата и душите, за да разкрие дали душите на убитите или тези на убийците са мъртви.

Тази вечер в Пловдив, в рамките на престижния международен форум за съвременен танц One Dance Week, ще се състои премиерата на танцовия спектакъл „Мъртви души“ на Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“. Копродуценти са One Dance Week и столичният Център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Танцовият спектакъл "Мъртви души" е вдъхновен от едноименния роман-поема на Гогол и е посветен на нашето съвремие и въздействието, което войната в Украйна упражнява върху всички нас. Представлението е без думи, като съчетава танц, театър, цирк и фотография.

Автор на идеята, режисьор, драматург и хореограф е Гергана Димитрова. През 2007 г. тя основава театралната формация „36 маймуни”, базирана в София, и е неин артистичен директор. Съосновател е на АСТ – Асоциация за свободен театър (2009), координатор е на българския комитет на международната мрежа EURODRAM (от 2014), а през 2023 г. е избрана и за президент на мрежата. Гергана Димитрова е изучавала класически балет в Държавното хореографско училище в София, след което още 5 години се занимава със съвременни танцови техники.

Хореограф на спектакъла е Ангелина Гаврилова. Сценографията, костюмите и видео материалите са създадени от Никола Налбантов, а музиката е на Веселин Веселинов-Еко. В представлението участват Ангелина Гаврилова, Вяра Болградова, Йоана Кадийска, Филип Миланов, Цветан Пейчев, Михаил Иванов, Адриана Димитрова, Валерия Колева, Ева Атанасова, Емилия Радичева, Катя Кирова, Олександра Кирчева, Олександра Тимошенко, Славея Славчева, Борислав Вълов, Йордан Върбанов, Мартин Върбанов, Пьотр Кшемински, Сергей Жиганюк, Тони Кaрабашев, Ruanda.

Танцовият спектакъл "Мъртви души" представлява изследване на човешката душа по време на война с днешна дата. Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити, или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси търси Гогол преди повече от век и половина. На фона на случващото се днес в Украйна, неговата родина и място на действието на романа “Мъртви души”, не може да не си ги зададем отново. И в неговата традиция на портретиране на малките, но говорещи за много неща детайли в поведението, обкръжението, облеклото на един човек, екипът на представлението ще изследва белега на войната върху тялото и душата.

Картините от войната в Украйна потресоха целия свят. Именно визуалните документални материали от събитията там са основата, върху която се разработват движенческите партитури и образите на сцената. Спектакълът проучва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация.

Спектакълът „Мъртви души“ ще бъде показан за пръв път от 18 ч. днес в
Дом на културата “Борис Христов” в Пловдив. Софийските премиери ще бъдат на 7 и 8 юни от 19.30 ч. в „Топлоцентрала“.

Още по темата