Медия без
политическа реклама

Роберто Фонсека и Мат Бианко правят латино фиеста на Боровец

Джаз фестивалът „Д-р Емил Илиев“ ще разгорещи зимния курорт от 4 до 9 август

08 Юни 2023
Роберто Фонсека от Buena Viasta social club ще вдигне градуса на настроението със своята група от десетима музиканти.
SIPA
Роберто Фонсека от Buena Viasta social club ще вдигне градуса на настроението със своята група от десетима музиканти.

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" ще има своето поредно издание от 4 до 9 август, съобщиха организаторите начело с директора на форума д-р Татяна Илиева. Събитието от миналата година има нова локация – Боровец. След кончината на основателя през 2020 г. наследниците му избраха курорта за място на феста, който вече носи неговото име. Предшественикът на проявата – Международният джаз фестивал в Банско, който д-р Емил Илиев учреди още в далечната 1998 г., понастоящем се организира от община Банско, след като двата екипа – на града и на вдовицата, не успяха да изгладят противоречията си. Тя е категорична, че именно Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" е легитимният наследник на делото на съпруга й.

Новото издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" – второ или 26-то според алтернативните летоброения, ще бъде удължено с една фестивална вечер, така че проявата вече ще се провежда в шест фестивални вечери с програма, включваща по три концерта на вечер. Водещи ще бъдат радиожурналистът от "Зона за рок и джаз" в БНР Николай Захариев и режисьорът Борис Панкин.

Музикантите от Бигбенд Благоевград, които честват 30-годишнина, ще открият фестивалната сцена. Към солистките на бенда Христина Кацарска и Мариана Костова ще се присъедини победителката в музикалния формат "Гласът на България 2022" Жаклин Таракчи. Градусът на настроението ще бъде поддържан и от талантливите ученици на Михаил Йосифов с новия им проект, като вокалистите Лъчезар Кацарски и Велека Цанкова ще изпълнят най-доброто от репертоара на музикалната формация.

За запомнящо се откриване на фестивала ще допринесе и британската певица Манал Ел Фейтури, която под акомпанимента на VSOP (Varna Swing Orchestra Project) ще се представи с концерт трибют към Уитни Хюстън.

В новото направление „Класика в джаза/Джаз в класиката“ участие ще вземе септетът "Пресечни точки", създаден по идея на известната виолончелистка Линда Манчева, която живее в Германия. Неотдавна слушахме нейни акомпанименти на оперната прима Соня Йончева в концерта й с бароков репертоар в зала „България“.

На 5 август ни очаква симбиоза между бароковата музика и джаза, представена от специално подбраните от Линда класически и джаз музиканти. В света на джаза самата тя навлиза благодарение на братя Владигерови – Константин и Александър. Самите те ще свирят на същата сцена на 7 август. Васил Петров – музикант, чието име не се нуждае от представяне, ще чуем с някои нови интерпретации на познати и обичани от всички латино и джаз стандарти. Втората фестивална вечер ще завърши с концерт на варненската група VSOP.

Рок квартет "Калибърти" и "Дърти пърчис" ще вдигнат публиката на крака на 6 август. Същата вечер ще се представят "Зона Це" – Веселин Веселинов-Еко и Стоян Янкулов-Стунджи. Останалите три фестивални вечери са предимно с международно участие. На 7 август очакваме джаз квартет Wasserfuhr Brothers от Германия и познатата британска група The Jive Aces.

На 8 август „Джазаница“ ще съчетае етноритми с джаз интерпретации на познати фолклорни произведения. По-късно за първи път на българска сцена ще излезе индийската джаз група The 4th element, съчетаваща различни джаз стилове с модерно звучане и елегантни аранжименти. Петата фестивална вечер ще завърши с концерт на звездата от Buena Vista Social Club Роберто Фонсека, който ще представи със своята група от 10 музиканти уникални версии на типични кубински и латино ритми.

Музикалният празник на Боровец ще завърши на 9 август с концерт на певицата Надя Тончева и нейния бразилиано проект. А след нея британците Matt Bianco ще представят своя най-нов латинопроект с джаз аранжименти.

В съпътстващата програма на фестивала по традиция от 23.00 ч. ще се провеждат джем сешъни за всички, които искат да се наслаждават на надсвирването на музикантите от съответната фестивална вечер в компанията на любими хора и приятели. Организаторите са планирали и среща на обществеността на град Самоков и туристите в курортния комплекс Боровец с най-нашумелия български писател – носителят на награда "Букър" Георги Господинов, който ще бъде специален гост на музикалния форум. Срещата с него ще се състои на 5 август от 11.30 ч. в художествената галерия на града.

Още по темата