Медия без
политическа реклама

Банско джаз фест се раздели на два синода

Конфликтът между общината и вдовицата на д-р Емил Илиев доведе и до фестивал в Боровец

05 Юли 2022
Д-р Емил Илиев в Банско
Емил Л. Георгиев
Д-р Емил Илиев в Банско

Не един, а два фестивала наследяват "Банско джаз фест", чиито първи 23 издания бяха инициирани и проведени от д-р Емил Илиев. След смъртта на неуморния двигател на лятната джаз сцена у нас през 2020 г., последва конфликт между Община Банско и вдовицата на Доктора - д-р Татяна Илиева, в който съгласие не бе постигнато. Градът продължи да организира фестивала самостоятелно, като през 2021-ва той беше най-дългият от всички досега - цели осем дни (макар и не най-звездният). След година пауза пък Татяна Илиева отвръща на удара с Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", който ще украси летния афиш в друг зимен курорт - Боровец. Алтернативният фестивал ще се проведе от 5 до 9 август, стана ясно вчера. Вдовицата настоява, че именно това е легитимният фестивал, който наследява направеното дотук от д-р Емил Илиев. Съорганизатори на събитието са Община Самоков и БТА. 

Сред участниците в тазгодишното издание са реге звездата Джулиан Марли - гостувал вече у нас преди 17 години, но в столичния НДК; експерименталният южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO); темпераментната бразилка Розалия де Соуза; любимецът на българската публика Влатко Стефановски с триото му; Антонио Флинта квинтет. Големият съседски джаз фестивал "Нишвил", с който Доктора имаше дългогодишно успешно сътрудничество, гостува в Боровец с групата КАЛ бенд. Сред българските изпълнители в афиша са Бигбенд Благоевград, Васил Петров, солистите на Бигбенда на Българското национално радио, Красимир Желязков с Монтуно-БГ, Михаил Йосифов с Новините в джаза, Александров рагтайм бенд.

С новото издание и новата локация тръгва и нова музикална насока, която ще има постоянно присъствие и развитие в програмата на феста – джазът в класиката или класическата музика в джаз аранжименти, обещават организаторите. В Боровец ще чуем ансамбъл MYX`D, който твори в този стил.

В съпътстващата програма на фестивала ще бъде представена биографичната книга "Доктор Джаз: д-р Емил Илиев, или изкуството да лекуваш с музика" от нейния редактор – Виолета Цветкова.

Сцената на джаз феста ще бъде разположена пред хотел "Рила" в Боровец. А водещи ще са двама от приятелите на доктора - водещият от "Хоризонт" Николай Захариев и режисьорът Борис Панков. За пръв път фестивалът ще има конкурсен характер - награда на името на д-р Емил Илиев ще бъде връчена в три категории. 

Междувременно стана ясно, че СОС е решил да назове в памет на Доктора улица в столичния район "Витоша". 

 

КОНКУРЕНЦИЯ

Вече е ясна и програмата на "Банско джаз фест", който тази година ще е от 6 до 13 август. Любопитен факт е, че боса нова изпълнителката Розалия де Соуза ще гостува и на двата конкурентни форума. Под мотото "Всички в джаза" Банско ще посрещне и гости от САЩ, Португалия, Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Гърция, Израел и Украйна, както и цвета на българския джаз.

Голямото име в афиша е Били Кобъм - легендарният барабанист, свирил до Майлс Дейвис, Джон Маклафлин, Джеймс Браун, Стенли Кларк, Питър Гейбриъл. Един от пианистите, с които е работил Били Кобъм – Джордж Кейбъл, също идва от Ню Йорк със своя квартет. Две са бразилските вечери - с Де Соуза и Игор Уилкокс квартет. 

Магнит за публиката ще бъде Салвадор Собрал, който донесе на Португалия победата на "Евровизия" 2017 с нежната джазова Amar Pelos Dois.  Израелската джаз дама Дафна Леви, квартетът Soulcrane от Германия начело с тромпетиста Матиас Швенгер, австрийският "джаз експорт" Marina & The Kats и италианката Ада Монтеланико допълват афиша в Банско. Ще има и вечер, посветена на джаза в Турция, с Едиз Хафизоглу и неговия проект "Наздраве".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата