Медия без
политическа реклама

Ридли Скот обеща сериали по "Блейд Рънър" и "Пришълеца"

25 Ноем. 2021
Ридли Скот със съпругата си Джована Фачо на фестивала във Венеция през септември т.г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ридли Скот със съпругата си Джована Фачо на фестивала във Венеция през септември т.г.

Седмица преди 84-ия си рожден ден Ридли Скот е по-деен от всякога. След като в два последователни месеца излязоха два режисирани от него пълнометражни филма - финансовият провал "Последният дуел" и обещаващият "Домът на Gucci" (който от утре е и по българските екрани), ветеранът има още цяла колода планове в ръкава. Скот потвърди, че се работи по сериали на основата на два от култовите му филми "Пришълеца" (1979) и "Блейд Рънър" (1982). 

По думите на Скот пред Би Би Си, вече е готов сценарият за пилотния епизод на "Блейд Рънър", както и т.нар. библия (документ, в който са изброени персонажите, локациите и други важни елементи от една продукция, и който се ползва от сценаристите, за да се гарантира, че няма да има разминавания в събития, имена и пр.) Говори се за 10 епизода, всеки с продължителност от един час.

В момента се подготвя и пилотен епизод и съпътстваща библия за "Пришълеца". Той ще бъде продуциран от кабелната тв мрежа FX, по която бяха излъчени и редица други известни сериали като Atlanta, Fargo и American Crime Story. Още през декември 2020 г. за шоурънър на телевизионния Alien бе посочен Ноа Хаули, работил по "Фарго" и "Легион". Тогава сериалът бе описан като "първата история за "Пришълеца", която се развива на Земята" и която смесва хоръра от първия филм с екшъна от втория. Неговата продължителност ще бъде между 8 и 10 часа. 

Сериалът по "Блейд Рънър" обаче е нещо ново, за което до момента не са споделени подробности за сюжет, режисьор или актьори. Светът на култовия филм, създаден по новелата на Филип К. Дик "Сънуват ли андроидите електрически овце?" обаче продължава да се развива и разширява непрекъснато - през 2017 г. Дени Вилньов ("Дюн") засне продължението "Блейд Рънър 2049",  а преди седмици бе премиерата и на аниме поредицата Blade Runner: Black Lotus, чието действие се развива 17 години преди "...2049".

Що се отнася до големия екран, на дядо Ридли му предстои преход към ерата на Наполеон, в която се развива следващият кинопроект на Скот Kitbag. Снимките трябва да стартират през януари догодина, а сред по-далечните му планове е и продължение на "Гладиатор".

В интервю за Deadline по-рано този месец режисьорът ветеран заяви, че все още мечтае да заснеме мюзикъл и уестърн (два от малкото жанрове, в които не е работил през дългата си и пъстра кариера) и че никога не би приел за снимавърху филм за супергерои, тъй като ги намира за отегчителни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата