Медия без
политическа реклама

Ричард Драйфус: Драйфа ми се от новите правила на "Оскарите"

Актьорът, лауреат на Академична награда, възропта срещу стандартите за малцинствено разнообразие

08 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Ричард Драйфус

Звездата от "Челюсти" Ричард Драйфус предизвика бурни реакции с вчерашното си изказване срещу новите стандарти за малцинствено разнообразие на "Оскарите". Актьорът, който сам е лауреат на Академичната награда за главна мъжка роля в "Момиче за сбогом" (1978 г.), се изрази красноречиво: "Драйфа ми се от тях". 

Той коментира темата в предаването на PBS "Гореща линия с Маргарет Хувър". "Това е изкуство. Никой не бива да нарежда на артиста да се съобразява с най-новата, най-актуална идея за морал. Какво рискуваме? Рискуваме ли наистина да нараним чувствата на хората? Не може да узаконявате това", заяви 75-годишният Драйфус. "Трябва да позволим на живота да си е живот. Съжалявам, но не мисля, че има малцинство или мнозинство в тази страна, което трябва да бъде обгрижвано така."

Четирите нови стандарта за мнообразие и включване на малцинствата бяха обявени за пръв път през 2020 година. Тя ще влязат окончателно в сила за предстоящите номинации и награди през 2024 г., като всяка кандидатура за Най-добър филм ще трябва да отговаря на минимум два от критериите. Те регулират представителството на малцинствени групи в: 1. темите, сюжетите и актьорския състав; 2. творческия екип зад кулисите, особено на важните позиции като режисьор, сценарист, оператор; 3. подобрен кариерен достъп и възможности в киноиндустрията за малцинствените групи; и 4. подобрено представителство в екипите, занимаващи се с маркетинг, реклама и киноразпространение.

Академията определи тези нови правила като средство за "справедливо представяне на и извън екрана, за да отрази по-добре многообразието на публиката, която гледа филми".

Съвсем скоро всеки, който иска да спечели “Оскар” за най-добър филм, ще трябва да го направи с малцинствено разнообразен екип. В противен случай филмът му просто няма да бъде допуснат до номинация, съобщава Си Ен Ен.

Драйфус разшири изказването си по темата с защита на Лорънс Оливие, изиграл мавъра Отело във филма по Шекспир от 1965 г.: "Той изигра чернокож брилянтно. Казвате ми, че никога няма да имам възможност да играя чернокож? И че ако някой не е евреин, не може да изиграе Венецианския търговец?".

Днес има термин - "блекфейс" за случаите, когато бял актьор играе цветнокож, и това се смята за неподходящо и обидно. Сър Лорънс Оливие всъщност е последният бял актьор, изиграл Отело в киното. 

Ключови думи:

Ричард Драйфус, Оскар

Още по темата