Quantcast

Медия без
политическа реклама

Режисьорката на "50 нюанса сиво" снима филм за Ейми Уайнхаус

Семейството на певицата финансира проекта на Сам Тейлър-Джонсън

12 Юли 2022
ЕРА/БГНЕС
Ейми Уайнхаус на фестивала "Гластънбъри" през 2008-а.

Режисьорката на спорния еротичен опус „Петдесет нюанса сиво“ Сам Тейлър-Джонсън ще снима биографичен игрален филм за британската певица Ейми Уайнхаус, съобщи Guardian. Създателите на бъдещата продукция със заглавие Back To Black - по името на втория и последен студиен албум на Уайнхаус, в момента търсят подходяща изпълнителка за ролята на Ейми. Самата Тейлър-Джонсън е била близка приятелка с отишлата си от този свят едва на 27 години певица. Режисьорката засега не разкрива детайли от сюжета, но е известно, че той ще разказва за живота на звездата от нейния възход до трагичната й смърт.  

Проектът ще бъде финансиран от семейството на певицата, което получи достъп до нейното финансово наследство след смъртта й през 2011-а. Преди време бащата на Ейми, Мич Уайнхаус, разкритикува документалния филм „Ейми“, който през 2016-а получи „Оскар“, наричайки го „ужасен“ и заявявайки, че в него дъщеря му е представена във възможно най-лошата светлина.

Сам Тейлър-Джонсън от години се опитва да осъществи този проект. Първоначално семейството започна да си партнира през 2018 г. с продуцентите Алисън Оуен и Дебра Хейуърд. По това време беше обявено, че приходите от филма ще бъдат в полза за фондацията на името на Ейми Уайнхаус. „Сега се чувстваме в състояние да почетем изключителния живот и талант на Ейми. Знаем, че чрез фондацията истинската история на нейното заболяване може да помогне на мнозина други, които може би изпитват подобни проблеми“, подчерта тогава Мич Уайнхаус.        

Биографична лента с Нуми Рапас в ролята на Уайнхаус беше рекламирана през 2015 г., но така и не успя да се реализира. Запитан през 2018 г. кой би могъл да изиграе ролята на певицата, баща й беше заявил: „Нямам нищо против да се обзаложа, че ще бъде непозната млада английска, и то лондонска, актриса, която да прилича мъничко на Ейми“.

Уайнхаус стана световноизвестна през 2003 г. след излизането на дебютния й албум Frank. Вторият албум Back to Black се появи през 2006-а, а 2 години по-късно спечели рекордните за жена изпълнител 5 от 6-те си номинации за престижните музикални награди „Грами“. Ейми Уайнхаус бе открита мъртва в дома й в Лондон на 23 юли 2011 г.  Официалната причина за кончината на певицата бе обявена като „алкохолно отравяне“. Така тя се присъедини към мистичния „Клуб 27“ на отишли си без време артисти – Брайън Джоунс от Rolling Stones, Джими Хендрикс, Джим Морисън, Джанис Джоплин, Кърт Кобейн.

Първият игрален филм на режисьорката Сам Тейлър-Джонсън е драмата за ранните години от живота на Джон Ленън Nowhere Boy. Следващият й проект „Петдесет нюанса сиво“ носи над 560 милиона долара печалба в глобалния боксофис, но също така спечелва и номинация на Тейлър-Джонсън за най-лош режисьор. Пътят й продължава със сериала с Наоми Уотс Gypsy, прекратен след един сезон в Netflix, и с адаптация на противоречивата книга на Джеймс Фрей „Милион парченца“ (A Million Little Pieces).

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?