Медия без
политическа реклама

Колекцията на певеца Тони Бенет отива на търг

Сред лотовете са Rolex с диаманти, камбана от лифта в Сан Франциско, писма и подаръци от легенди на XX век

01 Апр. 2024
Приятелство е свързвало Тони Бенет с Лейди Гага, с която певецът записва последния си албум.
ЕРА/БГНЕС
Приятелство е свързвало Тони Бенет с Лейди Гага, с която певецът записва последния си албум.

Богата колекция от стотици експонати на американския певец Тони Бенет ще бъде продадена на търг. Сбирката, съдържаща от писма, снимки и автографи на звезди от шоубизнеса и политиката до редки и ценни предмети като златен часовник Rolex с диаманти, ще бъде предложена на 18 април от аукционната къща Julien’s Auctions в Бевърли Хилс, съобщи сп. Rolling Stone. Сред писмата има такива от Ейми Уайнхаус, Лейди Гага, с която през 2021-ва записва последния си албум Love for sale, Робърт де Ниро, Мартин Лутър Кинг. Ейми, с която Бенет записва дуета Body and Soul малко преди смъртта й, е разписала нотите: „Честита 85-а годишнина. Ти си красива легенда“... Очаква се да се продаде за 1000-1500 долара.

Търгът в памет на прочутия джаз певец Тони Бенет (1926 - 2023) под наслов „Тони Бенет: Един добре изживян живот“ ще разкрие богатото наследство, съхранено в неговата частна колекция. Архивът му съдържа и картини, които Бенет е събирал, но също така и създавал лично, тъй като се е изявявал и като художник. Сред експонатите в търга ще бъде дори камбана от кабинковия лифт в Сан Франциско, която е била подарена на певеца, след като е подкрепил кампанията на тогавашния кмет Даян Файнстийн за възстановяване на инфраструктурната система на града през 80-те.

Сред най-скъпите предмети в тази колекция се откроява часовник Rolex от 18-каратово злато и с диаманти, който е принадлежал на Бенет и сега се оценява между 25 000 и 35 000 долара. Има и написано на машина благодарствено писмо от Мартин Лутър Кинг от април 1965 г., оценено между 20 000 и 30 000 долара: това уникално послание напомня за историческия поход към Монтгомъри за граждански права, пред чиито участници Бенет е пял. Писма от Мадона, Мартин Скорсезе, Барбра Стрейзънд, както и автографи и подаръци от известни творци от миналото като Уолт Уитман, Енрико Карузо, Франк Синатра и Джордж Гершуин също са сред лотовете.

По време на своята дълга и престижна кариера Тони Бенет, който почина миналия юли на 96-годишна възраст, е записал повече от 70 албума и продал над 50 милиона записа. Макар и диагностициран с болестта на Алцхаймер през 2016-а, певецът продължава да записва до 2021 г.

Сред предложените вещи ще има микрофони от живите изпълнения на звездата, както и костюми от неговите концерти, макар синът му да отбелязва, че той не се е обличал крещящо като Елтън Джон. Ще се продава и хармониката Hohner, подарена на Бенет от Стиви Уондър (800-1200 долара). Всички реликви певецът е съхранявал в специален склад в Ню Йорк, а не у дома си.

Що се отнася до бъдещето, Бенет-младши казва, че подготвя изложба на творчеството на своя баща и други проекти, свързани с наследството му. По-късно тази година Paramount Plus ще представи премиерата на The Lady and the Legend, документален филм за приятелството на Бенет с Гага, по който се работи от няколко години. На първо място обаче е търгът и неговото съдържание. "По-добре е, отколкото всичко да е някъде в гардероба. То принадлежи на хората", коментира синът на певеца.

Последвайте ни и в google news бутон