facebook
twitter

Култура

Пътят от Малага до Виена минава през София

Изложбата представя творчеството на четирима испански автори, обединени от обща фамилия и свързани с България
163
Национална галерия
Алисия Санча, "Три бански костюма", 2018

До 7 юли

 

Творби на представители на фамилията Санча от XIX век до днес излага Националната галерия в клона си Двореца от утре. За малко повече от век от отдадения на изкуството клан са излезли близо двадесет художници. Любопитното е, че от тях четирима са свързани чрез своята житейска съдба и изкуство с България: Франсиско Санча, Хосе Санча, Алисия Санча-Нахтигал и Бенямин Нахтигал. Именно тяхното творчество е в центъра на експозицията, озаглавена "От Малага до Виена, минавайки през София". В нея са включени близо 100 творби на четиримата автори, които са притежание на Алисия Санча, други са подбрани от фондовете на Националната галерия и на Софийската градска художествена галерия, както и от частни колекции. Независимо че някои от членовете на фамилията Санча никога не са се срещали лично, в Двореца ще може да се проследи приемствеността в тяхното творчество, да се види, че обичта към изобразяваното се е предавала от поколение на поколение, от Франсиско на Хосе, от него на Алисия, а от нея на Бенямин. 

Франсиско Санча и Ленго (1874-1936) е известен испански художник, пейзажист, портретист, илюстратор и карикатурист. Роден е в Малага, Испания - родния град и на Пабло Пикасо, с когото го свързва дългогодишно житейско и творческо приятелство, както и съвместни изяви в Париж и Лондон. Художникът е работил и с Федерико Гарсия Лорка като сценограф. Творческа дружба го е свързвала с Валтер Сикерт и Тулуз-Лотрек. Но у нас най-известен е синът му Хосе Мария де Санча и Педрос (1908-1994). След 1939 г., с идването на режима на Франко, заминава за Москва, където през 1940 г. сключва брак с Анелия - дъщеря на българския писател Людмил Стоянов. Престоят му в България през 50-те е свързан с театрални проекти за Сатиричния и Народния театър. През 1950 г. в София се ражда и дъщеря му, която наследява професията. 

Алисия Хосе Санча-Нахтигал продължава делото на баща си и дядо си в областта на сценографията, но се установява във Виена. Синът й Бенямин Хелмут Нахтигал е най-младият представител на фамилията Санча. Роден е в австрийската столица през 1988 г. Ориентира се към приложните изкуства, в частност към керамиката.

Куратор на изложбата "От Малага до Виена, минавайки през София", която ще може да се види до 7 юли, е проф. Аксиния Джурова.

 

Ключови думи:

НХГ, Санча
Все още няма коментари

Още

Продават револвера, с който се е самоубил Ван Гог

17.06.2019

645 13
Стефано Пода представя "Орфей и Евридика" на Opera Open

15.06.2019

233
Кристо отлага опаковането на Триумфалната арка заради птици

12.06.2019

1294 73

Влез или се регистрирай за да коментираш

×