Quantcast

Медия без
политическа реклама

Първата българска джаз певица сe готви за "Гинес"

Първата българска джаз певица - 92-годишната днес Лени Вълкова, ще издаде нов албум. По този начин тя става и най-възрастният записващ артист в света, уверяват продуцентите й от Jazz FM, което е повод радиото да внесе кандидатурата й в Книгата на Гинес. 

Записът ще проследи всички важни моменти от творческия й път - специално написани песни от Йосиф Цанков, световни шлагери с нейни хумористични текстове, джаз стандарти и дори джаз версия на оперна ария в характерни за епохата аранжименти. В записите участват Вили Стоянов (тромбон), Калин Жечев (пиано), Димитър Благоев (китара), Даниеле Феббо (бас) и Николай Данев (ударни). Автор на аранжиментите е внукът на Йосиф Цанков - Вили Стоянов. Като гост солист в записите ще се изяви тромпетистът Мишо Йосифов. 

Албумът е естествено продължение на проекта на радиото "Джаз истории", който цели да съхрани историята на българския джаз и да го популяризира. "Кандидатстваме за Книгата с рекордите на Гинес, защото Лени Вълкова в момента на записите и на издаването на албума ще бъде най-възрастният изпълнител в света с албум с нов материал. Нещо уникално в световен мащаб се случва тук при нас и сме много щастливи, че го правим," сподели Светослав Николов, програмен директор на Jazz FM радио и основен двигател зад проекта. 

Eлена (Лени) Вълкова е родена на 22 май 1927 г. в род на македонски българи от Кукуш. Пее от дете, учи музика при Дора Мамберг и балет при Николай Фол. За изпита в Консерваторията я подготвят оперната прима Евгения Марс и нейният син Павел Елмазов. През 1945 г. става солистка на първия професионален джаз оркестър у нас - "Джаз Овчаров", когато след конкурс с над 50 участнички Асен Овчаров и музикантите от неговата група я избират единодушно. Във възторга си те дори я вдигат на ръце. В оркестъра по онова време са Александър Николов - Сашо Сладура, Бенцион Елиезер, Димитър Ганев, Стефан Кованов, Никола Дирацян. 

По-късно Лени nee и с отделилия се от "Джаз Овчаров" оркестър на "Оптимистите" с лидер Божидар Сакеларев. В репертоара й са джаз стандарти, италиански танцувални пиеси, както и авторски песни - "Тихо гасне тая вечер" на Йосиф Цанков, "В планината", "Роза от моята родина", "Знаеш ли, кажи ми", "По цели дни самотна бродя", "Щом пристигне пролетта" и др. 

В началото на 90-те Лени Вълкова заживява в Лондон, където членува в Count Basie Society.