Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пънку нема умре: "Контрол" представят нов албум

Когато нещо се прави три години, не е чудно, че и промоцията за него се отлага три пъти

21 Апр. 2022
снимка: архив на Контрол

Когато един албум се прави цели три години, не е чудно, че и промоцията за него се отлага три пъти. Но датата за промо концерта на "Червената книга" на Контрол вече е ясна и непоклатима - на 29 април, петък, на сцената на Mixtape 5 ще се качат Оги Кьосовски, Владо Попчев, Иван Гатев и Стоян Тенев, за да представят на живо своя десети албум "Червената книга". На сцената редом с тях ще излязат и Джино Йевджевич и Ейми Денио от Kultur Shock - в песните "Полиция" и "Танго & Cash", Радула в "Цар и господар" и Христо Намлиев във "Вкус за блус".

"Ние наистина сме изчезващ вид и ако хората искат да не попадат в "тъмната страна" на безсмислената нова, популярна музика, трябва много да ни пазят, обгрижват и поливат", казват от групата. 

Наред с повечето парчета от „Червената книга“, феновете на най-влиятелната пънк банда на България ще могат да чуят и класиките "100-150", "Обичам те, мила", "Бий хлапето", "Не умирахме от щастие", "Ужас", "Булка" - песни, които едва ли някой, бил млад през 80-те или 90-те, е пропуснал да забележи. "Червената книга" всъщност не е точно нов - той беше готов още през лятото на 2021 г., но промоцията му се забави по най-разнообразни (главно епидемични) причини. Все пак който не е успял да си набави диска, ще може да го направи на място в клуба. Първите 50 билета са на промо цена 15 лева, след това всички са по 20 в сайта bilet.bg, а на място в Mixtape 5 преди събитието цената ще е 25. Може би е изненадващо, че пънк албум излиза с държавна подкрепа, но да - "Червената книга" е факт с помощта на Национален фонд "Култура".

"Контрол" са не просто ветерани на българския пънк рок, а живи легенди. Исторически те са неразделно свързвани с "Нова генерация", защото първият им албум е обща плоча на "Балкантон" от края на 80-те: едната страна с песни на Димитър Воев и компания, другата - на "Контрол". През 1990 г. излиза и вторият им, вече самостоятелен албум – "БУМ", който е последван от първия голям концерт на групата и съвместно турне с ФСБ. Третият студиен "Леле, како" е най-големият им успех, а през 1994 г. излиза и "Любoff". След това вокалистът Кольо Гилъна (Николай Йорданов) напуска групата и в последната година на века "Контрол" записват пети албум с вокалите на Петър Станоев.

През 2009 г. музикантите се събраха отново с оригиналния си фронтмен Николай Йорданов за два концерта: пред препълнения "Зимен дворец на спорта" заедно с "Хиподил"и "Ревю" (с Милена Славова), а шест месеца по-късно в "Универсиада" "Контрол" отбелязаха 20 години от първия си голям концерт в същата зала.

През 2017 г. групата пуска в самиздат последния си албум "9". В сегашния състав "Контрол" продължават да концертират из страната, така че феновете вече са чули част от песните в "Червената книга". 

Официалното видео към новият сингъл на КОНТРОЛ песента "Полиция" в колаборация с Джино (Gino Jevdjevic) от култовите KULTUR SHOCKЗа песента:Музика и текст - ...

 

Още по темата