Quantcast

Медия без
политическа реклама

Присъдата на Харви Уайнстийн може да бъде отменена

Съдии смятат, че обвинението е опорочило процеса срещу филмовия магнат, но той едва ли ще излезе на свобода до края на живота си

20 Дек. 2021
EPA/BGNES
Харви Уайнстийн и защитата му се борят за отмяна на присъдата му.

Обвиненията срещу Уайнстийн  поставиха началото на движението #MeToo, но някои съдии смятат, че обвинението е опорочило процеса срещу него. Ето защо присъдата от 23 години затвор на холивудският филмов продуцент и сексуален престъпник Харви Уайнстийн може да бъде отменена, ако състав от пет съдии се произнесе в негова полза по жалбата му, пише Variety.

През 2020 г. продуцентът беше осъден за изнасилване и сексуално посегателство. Обвиненията срещу него се появиха през 2017 г., въпреки че много от тях бяха отпреди десетилетия. Процесът направи още по-популярен в социалните мрежи хаштага  #MeToo, повиши осведомеността за сексуалното насилие и даде кураж на много жени да обвинят в сексуален тормоз мъже с много власт и голямо влиятелние.

Съгласно присъдата си 69-годишният

Уайнстийн няма право на условно освобождаване, преди да навърши 87 години

Но всичко може да се промени, ако апелативен съд в Ню Йорк се произнесе в негова полза. 

Петчленният съдебен състав е изслушал защитата на Харви Уайнстийн, посочила няколко обстоятелства като доказателство, че процесът е опорочен и резултатът от него — предпоставен. Сред тях е жена, член на съдебното жури, която пише книга за сексуалния тормоз. „Тя подведе съда и имаше икономическа причина да иска да се захване с това дело“, казва адвокатът на Уайнстийн Бари Каминс. 

Друг аргумент на защитата бил, че на процеса са обсъждани не само обвиненията срещу бившия продуцент, но и неговия характер. С други думи, в съда са били допуснати предразсъдъчни доказателства, които, както твърди защитата на обвиняемия, са му създали негативен образ, повлиял на изхода от процеса.

Съдията Джеймс Бърк е оставил три жени да свидетелстват, че Уайнстийн ги е насилвал, въпреки че

продуцентът не беше обвинен за тези случаи

Такива доказателства без пряка връзка с делото се наричат „доказателства на Сандовал“ и целта им е да покажат модела на действие на подсъдимия. 

За някои съдии тази практика е проблематична, защото смятат, че тя показва не модел, а склонност. Така подсъдим може да бъде осъден поради склонността си към сексуално насилие, а не защото е извършил конкретното насилие, за което е изправен пред съда. Осъден, защото журито е било убедено, че някой, който е действал толкова толкова пъти по определен начин, трябва да е виновен за това, в което е обвинен.

"Журито беше залято с такива предразсъдъчни, лоши доказателства", твърди Каминс пред USA Today. „Целта беше да се внуши на заседателите, че Уайнстийн е лош човек. Но

той не може да бъде осъден само защото е лош човек.

Той е подсъдим за конкретни престъпления."

В момента трима от петимата съдии в състава на Апелативния съд са изразили загриженост, че процесът наистина е бил опорочен от тези фактори. Поради това е възможно присъдата на Уайнстийн да бъде отменена. Самото решение не се очаква преди пролетта на 2022 г., но адвокатите на продуцента са оптимисти.

Това няма да е първата отменена присъда за сексуално насилие. През юни комикът и актьор Бил Козби, осъден за сексуални престъпления през 2018 г., беше освободен от затвора. Неговата присъда, подобно на тази на Уайнстийн, беше широко възприемана като знаков момент в движението #MeToo.

 Въпреки това, дори ако присъдата му в Ню Йорк бъде отменена, Уайнстийн може да няма такъв късмет в Лос Анджелис. Процесът срещу него там - по други обвинения - трябва да започне през лятото и може да му донесе до 140 години затвор.

Още по темата