Quantcast
Почина писателят и сценарист Александър Томов | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Почина писателят и сценарист Александър Томов

1 497

Известният български писател и сценарист Александър Томов е починал на 76-годишна възраст в сряда сутринта, съобщи съпругата му Екатерина Томова. 

От няколко години Томов боледуваше и беше трудно подвижен. Преди да почине, помолил сина си да седне на един стол да гледа телевизия. Последните му думи били: "Искам да бъда кремиран". 

Александър Томов е роден в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г. Член е на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на парламента и негов председател от декември 1998 г. до август 2001 г. Подава оставка по собствена инициатива, след като става обект на критики по време на поредната криза около избора на генерален директор на БНР.

След 1997 г. преподаваше кинодраматургия в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и в Нов български университет.

Той е автор е на десетки книги и киносценарии, много от тях посветени на събитията  и личности от годините на проточилия се преход. В тази категория са трилогиите му „Корупция", "Новобогаташи", "Арсения", "Четвъртата власт". По негови сценарии са заснети едни от най-хубавите български филми от 70-те и 80-те години - "Елегия", "Романтична история", "Маргарит и Маргарита", "Смъртта може да почака", "Характеристика", "Мечтатели”.

 

Още

Изчерпани политикани изсмукват енергия от протестите

10.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

8644
Бившата съпруга на Дан Браун го съди за двойствен живот

03.07.2020

1152
Ал. Томов: Манджуков и Инджов фалираха ЦСКА

27.04.2020

341