Quantcast
Пекин забрани да се пише за „Мулан“ | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Пекин забрани да се пише за „Мулан“

Филмът изглежда финансово обречен - както поради ред политически причини и ограниченията от коронавируса, така и поради лошите отзиви на първите зрители
854
 Снимка EPA/BGNES
Случаен минувач-чужденец пред киносалон в Банкок, в който показват „Мулан“.

На „Мулан“ - най-китайският филм в цялата история на „Дисни“, му се струпа много. Първо едно изказване на актрисата, която играе Мулан, доведе до призиви за бойкот на филма в поне 4 различни държави. Второ - в САЩ и още някои страни пандемията принуди компанията да пропусне киносалоните. Трето - повечето от хората, които са гледали филма, не са във възторг. И последно (засега) - вчера китайските власти забраниха на големите медии да пишат за "Мулан", който тръгва по кината в Китай днес. Причините са политически - връзките на филма с региона Синдзян, съобщава CNBC. 

С участието на известните китайски актьори Джет Ли, Гонг Ли, Дони Йен и Лиу Ифей и създаден въз основа на китайски фолклорен текст, “Мулан” е създаден, за да привлече публиката в Китай, вторият по големина (с тенденция да стане първи) филмов пазар в света. “Дисни” имаше големи надежди за представянето на филма, но сега забраната за публикации в строго цензурираните китайски медии ще бъде още един удар за продукцията, с бюджет  200 милиона долара. 

Срещу “Мулан” вече има протести и призиви за бойкот в Тайланд, Тайван и Южна Корея. Предизвика ги Лиу Ифей (изпълнителката на главната роля) като подкрепи публично действията на полицията срещу протестиращите в Хонконг. 

Най-новият повод за недоволство е, че финалните надписи на „Мулан“ включват благодарности към властите в Синдзяно-уйгурския автономен район, където е снимана част от филма. Китайският натиск върху етническите уйгури и други мюсюлмани в Синцзян е критикуван от някои западни правителства, включително САЩ, както и от групи за правата на човека. 

Още преди големите медии да получат забрана да отразяват филма, беше ясно, че смесените отзиви онлайн и ограниченията на капацитета на кината поради мерките за превенция на коронавируса ще окажат отрицателно влияние върху приходите.

В сряда излизащият на английски китайски вестник Global Times, критикува реакцията срещу филма, описвайки я като "поредната демонстрация на екстремизъм по отношение на Китай сред общественото мнение в САЩ".

В „Дисни“ смятаха, че са направили достатъчно тестови прожекции, за си гарантират успеха на "Мулан" сред китайската публика, а в сряда финансовият директор на компанията Кристин Маккарти заяви пред инвеститорите, че е "много доволна" от първоначалните резултати в други страни. В четвъртък обаче Маккарти призна, че изборът на компанията да снима части от "Мулан" в региона Синцзян "ни създаде много проблеми".

Корпорацията е подложена на остри критики заради работа си региона, където приблизително един милион членове на предимно мюсюлманското уйгурско етническо малцинство са били настанени против волята им в лагери за интерниране като част от усилията за насилственото им асимилиране. Някои от тях са били подложени на принудителна стерилизация и аборти, показват последните доклади, като бивши задържани описват изтезания и нечовешко отношение.

“Мулан” вероятно ще бъде показан в около 40% от киносалоните в Китай, които в момента имат право да работят с не повече от 50 на сто от капацитета си. Филмът е продал билети на стойност 9,78 милиона юана (1,43 милиона долара) към четвъртък следобед, което представлява 55% от всички продажби на билети за кино в Китай за петък.

Анализатори прогнозират, че филмът ще спечели мрачните 150 милиона юана в касите на континента, предвид ранните зрителски отзиви - 5.4 от 10 от 34 хиляди зрители в IMDb. Според най-песимистимните прогнози, в Китай приходите от “Мулан” може да не надхвърлят 150 млн. юана (22 млн. долара). 

Все още няма коментари

Още

Китай и Русия обявиха готовност за военен съюз срещу САЩ

27.10.2020

Обновена

13714 137
България изгуби способност да преговаря

25.10.2020

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

10167 19
Българска актриса вече е звезда в САЩ редом със Саша Барон Коен

22.10.2020

3407 10

Влез или се регистрирай за да коментираш