Медия без
политическа реклама

Откриха пещерния дом на саксонски крал, станал светец

15 Юли 2021
През XVIII век пещерата е претърпяла известни промени с добавена зидария и дограма.
Royal Agricultural University
През XVIII век пещерата е претърпяла известни промени с добавена зидария и дограма.

Археолози в Англия са идентифицирали почти напълно запазен пещерен дом от саксонския период, в който според тях е живял крал, станал светец, съобщава CNN.

Жилището в централното английско графство Дербишър, за което се предполага, че е от началото на IX век, е открито от екип от Кралския земеделски университет (RAU) и компанията Wessex Archaeology, в една от поредицата пещери Анкор Чърч, според съобщението за медиите от сряда. Екипът е извършил подробно проучване на пещерния комплекс в Дербишър, и е стигнал до заключението, че те са от ранния средновековен период, а не от XVIII  век, както се смяташе досега.

Едмънд Саймънс, научен сътрудник в RAU, каза пред CNN, че домът на сваления от престола крал е "малко, интимно пространство", което представлява  един от най-старите домашни интериори, запазени във Великобритания. Макар че има няколко църкви с непокътнати интериори, които датират от същия период, "никъде другаде не може да се види място, където наистина някой е ял, спал, молил се и е живял преди 1200 години", каза Саймънс. Пещерното жилище е разполагало с три стаи и параклис.

 

Датиране на пещерната къща

 При определянето на възрастта на жилището от IX век са били взети предвид редица фактори, казва Саймънс. Пещерите са издълбани в мека пясъчна скала и тесните им врати и прозорци приличат на саксонската архитектура от периода, докато изсечения в скалите стълб е подобен на този, намиращ се в близката саксонска крипта.

Местният фолклор и фрагмент от книга от XVI век свързват пещерите Анкор Чърч с един светец. Свети Хардулф е идентифициран като крал Еардулф, който е управлявал Нортумбрия (едно от кралствата на Острова, намиращо се между днешна Англия и Шотландия) до 806 г. Той умира около 830 г. и е погребан на хълм близо до пещерите.

Хардулф е един от поредицата, свалени от власт саксонски крале, които доживяват годините си като монаси или отшелници. За тях това е бил начин да запазят статута си, понякога и живота си. Но той не е бил „брадат чудак, живеещ в пълно усамотение в пещерата“, твърди Саймънс, а един вид

 

жив светец, който имал слуги, ученици и посетители,

търсещи  съветите му. „Отшелниците са били важни и свети  хора“, казва Саймънс.  Това е невероятно религиозен период."

По времето на смъртта му нападенията на викингите срещу британските острови, започнали в края на VIII век, зачестяват. Те пристигат в района малко след смъртта на Хардулф. Тъй като тяхната езическа армия е избила всички местни религиозни фигури, трябва да се  предположи, че пещерната къща е отпреди пристигането им, обясни Саймънс.  „Така всичко си пасва“, добавя той.

Пещерните жилища често са били несправедливо игнорирани от историците, казва Саймънс, но те „са единствените запазени жилищни помещения, оцелели още от  саксонския период. Досега в рамките на този проект в Уест Мидланд са  разкрити повече от 20 други подобни жилища, разказва той, „някои от които е възможно да са дори по-стари“. 

"Невероятно е, че домашни сгради, отпреди над 1200 години са се запазили на толкова видимо място, неразпознати от историци, антиквари и археолози", каза Марк Хортън, професор по археология в RAU, в съобщението за медиите.

„Уверени сме, че предстоят да бъдат открити и други примери, които да дадат уникална перспектива за англосаксонската Англия.“

Изследването е публикувано в Proceedings of the University of Bristol Spelaeological Society.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата