Медия без
политическа реклама

Откриха най-ранните човешки следи в Америка

Детски стъпки пренаписват историята на Новия свят

29 Септ. 2021
Национална паркова служба на САЩ
Според размера им, повечето човешки вкаменени отпечатъци в Националния парк Уайт Сандс, са детски.

Археолози, провеждащи изследвания в Уайт Сандс, САЩ, са идентифицирали най-старите известни човешки следи в Америка, съобщава USA Today. 

Националния парк Уайт Сандс в южната част на Ню Мексико е известен с дюните си с цвят на тебешир, които се простират на стотици квадратни километри. Но в разгара на последната ледникова епоха районът е бил по-влажен и по-тревист. Мамути, гигантски ленивци и други животни са се разхождали по калните брегове на плитки езера, които нараствали и се свивали със сезоните. И те имали компания. 

В забележително проучване, публикувано на 23 септември в списание Science, изследователи предполагат, че отпечатъците от човешки стъпала, открити на брега на някогашно древно езеро в парка, са оставени там преди между 21 000 и 23 000 години. Ако датировката е точна - което според специалистите е така - отпечатъците представляват най-ранните недвусмислени доказателства за човешко присъствие на територията на Северна и Южна Америка — по време на разгара на последния ледников цикъл, известен като Последния ледников максимум.

Според изследователите хората са имали възможност да преминават от Азия в Америка преди 26 000 до 19 000 години — през сухопътната връзка между днешните Русия и Аляска по време на последната ледникова епоха. Смята се, че първоначално са заселили регион, който сега е под вода, наречен Берингия, когато пътят им на юг е бил блокиран от ледници.

Археолозите от десетилетия дискутират кога първите хора са пристигнали в Северна и Южна Америка. Антропологът от Университета в Аризона Ванс Т. Холидей обяснява, че учените рядко  попадат на надеждни доказателства за обекти на възраст над 16 000 години. Някои смятат, че първите хора са пристигнали преди не повече от 13 000 години с плавателни съдове и това са били създателите на така наречената култура Кловис. Следите от Уайт Сандс сочат много по-ранна дата. Има множество слоеве с човешки следи в руслата на потоци, които са се вливали в древно езеро 10 000 години преди създателите на културата Кловис.

Екипът е използвал радиовъглеродно датиране на слоеве от семена над и под отпечатъците, за да определи тяхната възраст, което е показало човешко присъствие на мястото с продължителност от две хилядолетия, като най-старите следи са отпреди 23 000 години.

Изследователският екип включва учени от Националния парк Уайт Сандс, Националната служба за парковете, Геологическата служба на САЩ, Университета Борнмут, Университета в Аризона и Университета Корнел.

Още по темата