Медия без
политическа реклама

Осем пъти Ара Маликян за българската публика

След една година отлагане, цигуларят ще зарадва феновете си у нас с цели 8 концерта

22 Апр. 2021
Емил Л. Георгиев
Ара Маликян на сцената на зала 1 в НДК през 2016 г.

След като гостуването на Ара Маликян бе отложено с цяла година заради коронавируса (билетите за първоначално обявените концерти бяха разпродадени още тогава), той най-сетне ще дойде у нас. Ексцентричният цигулар с арменски корени трябваше да гостува в София, Пловдив и Варна през март 2020 г. Концертите обаче бяха отложени първо за юни, после за март идвата година, а накрая - още веднъж. Междувременно заради противоепидемичните мерки (30% позволена заетост на местата в залите) броят на шоутата набъбна от три на седем - за да могат да влязат всички с билети. А сега - и на осем! Цели осем пъти ще излезе маестрото пред българската публика, като ще концертира по два пъти на вечер - от 18 и 20 ч. 

На 17 май Ара ще излезе на сцената на зала "С.И. Л. А" в Пловдив, на 20 май - в ДКЦ - Варна, а датите в София са 18 и 19 май, когато го очакват общо четири концерта в зала 1 на НДК. 

Ара Маликян не идва за пръв път и вече има своя вярна аудитория, която го чака при всяко негово завръщане в България. Този път той пристига в компанията на кубинския музикант Иван Мелон: композитор, пианист, продуцент, уважавано име в света на джаза и на класиката, трикратно номиниран за "Латино Грами" - за най-добър джаз албум, за дебют и за запис на годината. 

Иван “Мелон” Луис е роден в Куба, но от 1998 г. живее в Испания. И той като Ара лесно се вписва в испанската музикална сцена със своята афрокубинска екзотичност и музикален талант. Работи с едни от най-големите испански и европейски музиканти като Джоан Мануел Серат, Шарл Азнавур, Мариза. Прочут е като пианист на световноизвестната испанка Конча Буйка, с която работи 7 години. С основания от него Ivan Melon Lewis Quartet обикаля Европа и участва в най-големите в света джаз фестивали. През 2015 събира в общ проект The Cuban Swing Express 10 от най-талантливите живеещи в Европа кубински музиканти.

Ара Маликян и Иван Мелон изнесоха през изминалата година над 75 концерта в Испания и в Мексико. Свириха на площади, в замъци, на открити сцени, в църкви и в паркове. „Събрахме се, погледнахме напред и създадохме нов и съобразен с реалността концертен формат. Шоу в по-малки измерения, в по-малки пространства. В който главен герой е не музиката, а хората, чувствата, желанието да продължим напред, което сега обединява всички. Като музиканти трябваше да продължим да носим културата на хората, да даваме надежда и малко щастие в тези особени времена”.

Ara Malikian continúa girando en un mundo en pandemia con Petit Garage, un espectáculo fruto de una transformación, presentando su nuevo disco.Ara Malikian c...

Разпределението на вече продадените билети по места и часове, както и пропуски за извънредния концерт на 19 май, могат да се намерят в мрежата на "Ивентим". 

Още по темата