Медия без
политическа реклама

Оригинални музиканти от Dire Straits идват за концерт през март

Мотор на събирането им е Алън Кларк – най-близкият приятел и съратник на Марк Нопфлър

18 Авг. 2023
Проектът DSL*Dire Straits Legacy включва музиканти от различни периоди в кариерата на оригиналната група.
СМЕ
Проектът DSL*Dire Straits Legacy включва музиканти от различни периоди в кариерата на оригиналната група.

Концерт на DSL*Dire Straits Legacy (в превод – „Наследството на Дайър Стрейтс“) ще събере многобройните фенове на британската рокгрупа у нас на 11 март идната година в Зала 1 на НДК, съобщиха организаторите от „София мюзик ентърпрайсис“. Проектът включва оригинални музиканти на бандата от различни периоди на нейното съществуване.

Доста години изминаха от двата триумфални концерта на Марк Нопфлър у нас  през 2008 и 2013 г., но през март почитателите на Dire Straits ще могат да чуят отново любимите парчета, запазили си специално място в емоционалната памет на поколенията. 

Проектът DSL*Dire Straits Legacy се ражда от любов и уважение към музиката на незабравимата група още през 2013 г., като събира оригинални музиканти от различни фази в кариерата й. За съжаление, няма да чуем топлия и леко „небрежен“ вокал на Марк Нопфлър. „Мотор“ и идеолог обаче е оригиналният кийбордист и най-близък музикален партньор на Нопфлър – Алън Кларк. “Марк отдавна си тръгна и е фокусиран върху соловите си албуми. Ние разбираме и уважаваме това. Но се оказа, че безбройни фенове по целия свят искат да чуят отново тези песни...“, обяснява Кларк.

И наистина, успехът на проекта, започнал просто за удоволствие, достига такива мащаби, че (след принудителната ковид-пауза) DSL не спират да обикалят света: Северна и Южна Америка, Великобритания и цяла Европа. В наситената им програма от над 60 концерта годишно беше истински шанс, че успяхме да включим и софийската дата, казват от СМЕ.

В сегашния състав на тази де факто „супергрупа“, освен Алън Кларк, личат имената на великия басист и продуцент Тревър Хорн (Buggles, Yes), ветераните от Dire Straits Дани Къмингс (барабани), Фил Палмър и Джак Сони (китари), както и може би най-прочутия британски саксофонист Мел Колинс (член на King Crimson, свирил с Нопфлър, Роджър Уотърс, Ерик Клептън и цяла плеяда суперзвезди на рока). Добавени са и трима италиански топмузиканти – Марко Кавилия, Примиано ди Биазе и Кристиано Микалици, като Марко Кавилия изнася соло вокалите точно в специфичния меланхоличен стил на Марк Нопфлър.

Изпълненията в шоуто са фокусирани върху шест платинени албума от каталога на Dire Straits и включват, разбира се, всичките им класически хитове, сред които Money for Nothing, Sultans of Swing, Romeo and Juliet, Walk of Life, Brothers in Arms, Tunnel of Love, Private Investigations и много други. Както може да се очаква от музиканти на такова високо ниво, ще има изненадващи концертни интерпретации и други приятни сюрпризи за публиката.

Билети за концерта DSL*Dire Straits Legacy в Зала 1 на НДК вече са в продажба на цени от 70 до 140 лева.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата