Медия без
политическа реклама

Оперната дива Диана Дамрау пристига в София с цялото си семейство

Звездата на Метрополитън и съпругът й – басът Никола Тесте, ще пеят в зала „България“ на 8 октомври

30 Септ. 2023
Световноизвестното германско сопрано Диана Дамрау
Юрген Франк
Световноизвестното германско сопрано Диана Дамрау

Оперната дива Диана Дамрау се включва в есенния полусезон на Софийската филхармония заедно със съпруга си – известния френски бас Никола Тесте. Почитателите на оперното изкуство у нас ще имат удоволствието да слушат звездния дует на 8 октомври в зала „България“ в съпровод на националния ни оркестър. Диригентската  палка ще е в ръцете на Павел Балев, който може да се похвали с дългогодишно сътрудничество с Дамрау. Програмата на вечерта включва арии и дуети от Моцарт, Салиери, Паизиело и Хайдн.

Наричана „водещото колоратурно сопрано в света“ и „най-добрата Царица на нощта“, 52-годишната германска прима Диана Дамрау вече две десетилетия пее на най-големите оперни и концертни сцени на планетата. В София Дамрау и Тесте ще отпразнуват рождения ден на единия си син. Звездното семейство държи много на времето, прекарвано с двете им деца, и предпочита да пътуват с  тях винаги, когато училищният им график позволява това.

Диана Дамрау отдавна е спечелиала сърцата на оперните фенове по целия свят. Обширният ѝ репертоар включва както лирични героини, така и партии за колоратурен сопран. Дамрау изпълнява главните роли в „Лучия ди Ламермур“ на Доницети (в Миланската скала, Баварската държавна опера, Метрополитън опера и Кралската опера в Лондон), „Манон“ от Масне (Виенската държавна опера, Метрополитън опера) и „Травиата“ на Верди (Миланската скала, Метрополитън опера, Кралската опера в Лондон, Националната опера в Париж и Баварската държавна опера), както и Кралицата на нощта от „Вълшебната флейта“ на Моцарт (Метрополитън опера, Залцбургския фестивал, Виенската държавна опера, Кралската опера в Лондон и Баварската държавна опера).

Най-значимите си партии сопраното изпява в Метрополитън опера в Ню Йорк, откъдето те са излъчвани HD в киносалоните по цял свят. Там са били и първите седем роли след дебюта й през 2005 г. като Цербинета от „Ариадна на Наксус“ (Рихард Щраус). Сред тях се открояват новите продукции на „Риголето“ от Верди (Джилда), „Севилският бръснар“ от Росини (Розина), „Граф Ори“ от Росини (Адела) и „Ловци на бисери“ от Бизе (Лейла). Диана Дамрау е и първата певица в историята на Метрополитън опера, изпяла партиите на Памина и Царицата на нощта в едно и също представление на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт.
Преди да започне певческа кариера, френският бас Никола Тесте учи пиано, фагот и история на музиката в Париж. Завършва оперно пеене в Парижката
национална опера и Centre de Formation Lyrique. През 1998 г. е отличен с втора награда на конкурса „Нови гласове“. Никола Тесте участва редовно в спектакли на най-престижните оперни теарти по света: Метрополитън, Щатсопер – Мюнхен, оперите в Лос Анджелис и Сан Франциско, Дойче Опер – Берлин, Националната опера в Париж, театър „Сан Карло“ – Неапол, Гранд театър – Женева, Ла Скала в Милано, театро Ла Фениче“ – Венеция… Репертоарът на прочутия бас включва главни роли в оперите „Ифигения в Авлида“ на Глук (Агамемнон), „Ромео и Жулиета“ на Гуно (отец Лоренцо), „Манон“ на Масне (Де Грийо), „Хамлет“ на Тома (Клавдий), „Трубадур“ на Верди (Ферандо), „Вълшебната флейта“ на Моцарт (Зарастро), „Кастор и Полукс“ на Рамо (Юпитер), „Фауст“ на Гуно (Мефистофел), Хофманови разкази“ на Офенбах (четиримата злодеи) и „Севилският бръснар“ на Росини (Дон Базилио).

Ограничен брой билети за гала-концерта на Диана Дамрау и Никола Тесте под диригентската палка на маестро Павел Балев на цени от 70 до 10 лева все още са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата