facebook
twitter

Култура

Ник Мейсън идва със старите песни на "Пинк Флойд"

Барабанистът е гостувал веднъж у нас, но като писател
2706
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бившите колеги Роджър Уотърс и Ник Мейсън отново са затоплили отношенията - тук представят изложбата The Pink Floyd Exhibition: Their Mortal Remains в Музея за съвременно изкуство в Рим, през 2018 г.

Ник Мейсън, барабанистът на "Пинк Флойд" и единственият несменяем член на великата група от създаването й през 1965 г. до днес, ще изнесе концерт в София на 20 юни. В зала 1 на НДК той ще забие със своята нова група Nick Mason's Saucerful of Secrets, създадена през 2018-а. В нея свирят басистът Гай Прат - работил с "Пинк Флойд" в последните им албуми The Division Bell (1994) и The Endless River (2014), китаристите Гари Кемп от "Спандау балей" и Лий Харис от "Блокхедс", както и Дом Бекен от електронния проект "Ди Орб" - клавишни. 

Както подсказва името на бандата, тя изпълнява музика от ранните години на "Пинк Флойд". A Saucerful of Secrets е заглавието на втория им албум от 1968 г. Той е и единственият, в който участват и Сид Барет, с вече разклатено здраве, и Дейвид Гилмор. В процеса се оформя вторият и най-успешен състав на "Пинк Флойд", с който те ще променят историята на рока - Роджър Уотърс, Дейвид Гилмор, Ричард Райт и Ник Мейсън. 

В репертоара на Nick Mason's Saucerful of Secrets са включени парчета на "Флойд" от периода между 1967 и 1972 г., с които формацията ще обиколи Европа през това лято. Някои от тях никога не са изпълнявани на живо пред публика от групата, която ги е създала.

76-годишният Мейсън твърди, че "това не е трибют формация, а музиканти, които се опитват да уловят и пресъздадат духа на ранната ера на "Пинк Флойд". Дали ще успеят, ще разберем на 20 юни.  Билетите са на цени от 35 до 100 лева и се продават от петък в мрежата на "Ивентим". Концертът се организира от NuCoast. 

 

ВТОРИ ОПИТ
Ник Мейсън вече е идвал веднъж в България, но в качеството си на писател. През 2006 г. той представи у нас биографичната си книга "Пинк Флойд" отвътре", когато даде и интервю пред "Сега". По това време временно е загърбил музиката и се изявява като автомобилен състезател, журналист и продуцент. По-късно същата година почина Сид Барет, а през 2008-а - и кийбордистът на "Пинк Флойд" Рик Райт. През 2014-а Мейсън и Гилмор записват в памет на Райт последния си албум като "Пинк Флойд" The Endless River. През 2013-а и 2018 г. в София концерти изнесе отлъченият и най-ярък член на групата Роджър Уотърс - първия път със спектакъла "Стената", а втория път в рамките на турнето Us+Them.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кшищоф Пендерецки не дочака концерта си в София

29.03.2020

230 2
И Рут Колева с "концерт по желание" в Instagram
Карантината спря Ал Бано и Ромина Пауър за София

05.03.2020

525

Коментари

geo_19

Осребряване на носталгията...

ЗИП
снимка на ЗИП

Кфа носталгия ? Това е все едно носталгия по Моцарт или Бетовен...

 

"A saucerful ot secrets", кат албум не е от най-добрите им , но самото парче със същото име в неговата версия от амфитеатъра на Помпей е шедьовър за цялото човечество. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=eEqPX-Z833Y

 

 

geo_19

На Ник Мейсън едва ли му се свири на барабани на 76 годишна възраст. Явно не е правил осигурителни вноски за пенсия, когато е бил активен музикант. 

----

Иначе съм фен на Пинк Флойд

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Добре че са старците, та да чуем пеене и музика. Днешното е само диви ритми с неизвестен произход и речитатив.

ловkия

И тези като умрат, недай Боже, и онея от Стоунс, какво ше слушаме, направо не знам...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×