Медия без
политическа реклама

"Ненормален": Сега ще разберем гении ли сме или идиоти

Ръсел Кроу повежда голямото завръщане на Холивуд в киносалоните

19 Авг. 2020
Ръсел Кроу е причината да гледаме „Ненормален“.

В петък, 21 август, за първи път от пет месеца нов филм в тръгва в над 2000 киносалона в САЩ, а също и у нас. Очакваше се това да е "Тенет" или пък "Мулан", но вместо тях е "Ненормален" - дръзко решение на дързък филм за пътна ярост с Ръсел Кроу в ролята на мъж, безмилостно преследващ жена, която го е изпреварила на светофар. 

"Когато прочетох сценария, първата ми реакция беше, че искам да играя този герой, защото за неговите действия няма оправдание - каза Кроу в интервю за австралийско тв шоу. - Но започнах да осъзнавам, че в обществото виждаме все по-често тази нажежена до бяло, експлозивна ярост."

Кроу похвали Solstice Studios за пускането на филма: "Решили са да поемат риска да бъдат първи. Все някой трябва да го направи."

"Ненормален" вече тръгна в 25 страни и в много от тях оглави боксофиса, включително във Великобритания, Германия и Австралия.

Марк Гил, който ръководи Solstice Studios, заяви, че още в началото на пандемията са решили, че искат да бъдат първият нов филм по кината в САЩ, когато това стане възможно. "Правим нещо във време на по-голяма несигурност от всякога, така че сега ще разберем дали сме гении или идиоти. Но в момента се усеща, че вероятно това е правилното."

Гил смята, че стратегията му е привлякла голямо внимание към "Ненормален". Но си дава сметка, че за много хора може би все още е твърде опасно да се събират с други хора на закрити места. "Съществува и още един риск - зрителите просто да са се почувствали толкова удобно у дома пред телевизора със стрийминг платформите, че да не можем да ги изкараме от там", каза той. "Според социологическите агенции, 40% от аудиторията заявяват, че щом салоните отворят, ще отидат на кино, независимо от филма. Това би било невероятно, но ще видим."

В страните, където филмът вече върви, рекламата за него от уста на уста се разпространява бързо. Вместо зрителите да са най-много в първите два-три дни и после да намаляват, както е нормално, продадените билети се увеличават. Това означава, че "Ненормален" може да остане в киносалоните по-дълго, отколкото в предпандемичните дни. Гил се надява същото да се случи и в САЩ, където "Ненормален" тръгва на 2000 екрана, приблизително с 1000 по-малко, отколкото е обичайно за такъв филм. От съществено значение е, че кината в някои от градовете с най-много зрители като Ню Йорк и Лос Анджелис все още не са отворени, което потенциално ще лиши филма от милиони долари. А там, където салоните вече работят, той ще се показва в зали с намален капацитет, за да се поддържа физическа дистанция между зрителите.

Световната и българска премиера на "Ненормален" е на 21 август. 

Научи всичко за филма на www.cineboom.eu

За "Ненормален"

Рейчъл (Карън Писториус), изнервена самотна майка, караща детето си на училище, засяда в трафика зад сив пикап, който не тръгва, когато светофарът става зелен. Тя натиска гневно клаксона няколко пъти и накрая, вбесена, успява да го заобиколи. Но на следващото кръстовище той спира до нея - и това е Ръсел Кроу, доста наедрял, откакто игра в "Гладиатор", вече готов за друг тип роли - в случая на злодей. Нещата бързо ескалират в посока безмилостно преследване, не само на пътя. "Ненормален" е един съвсем нормален, приличен трилър-екшън.

"Обзървър": "Този свеж трилър с преследване споделя малко обща ДНК с черната комедия на Джоел Шумахер от 1993 г. "Пропадане". И двата са мрачно забавни наблюдения над лишени от контрол над живота си мъже, като героят на Кроу смята, че е бил "изхвърлен като най-безполезен боклук"."

"Телеграф": "Като психотрилър филмът си поставя  една проста задача - да накара сърцето ви да заблъска като за последно. И на това ниво, с висок волтаж, който може и да е опасен за вашето здраве, напълно я постига."

"Ориджинал-Син": "Кроу, упоменат в надписите само като Мъжът, е причината да гледаме този филм. Той изгражда много убедителен злодей. И дори когато филмът се насочва към нелепото, Кроу ви принуждава да не откъсвате очи от пътя."

"Емпайър": "Независимо от това, че на пръв поглед прилича на филмите, които излизат директно на видео, това е изкусен, злобен и атавистичен трилър, който не се взема прекалено на сериозно. Въпреки че не е особено оригинален, все пак е солиден жанров филм."

"Тотал Филм": "Аз винаги ще бъда в главата ти", ръмжи Кроу. Може би не, но този бърз, брутален филм гонитба, е неприлично забавен, чак до края."