Медия без
политическа реклама

Мюзикълът "Брилянтин" открива 13-ия Банско опера фест

24 Авг. 2022
Монте мюзик

Освен сцена за джаз - вече 25 години, за 13-о поредно лято Банско има и свой фестивал на класическото изкуство. "Банско опера фест" отново е с вход свободен за всички на централния площад "Никола Вапцаров", а предвидените тази година събития са две. 

На 26 август (петък) гостите и жителите на пиринския град ще се насладят на мюзикъла „Брилянтин”, а на 27 август Държавна опера Варна ще представи новата си оперна продукция „Ромео и Жулиета“. 

„Брилянтин“ е създаден преди точно 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд и вдъхновен от субкултурата на "грийзърите", възникнала през 50-те години на XX век. Символ на свободното мислене, с пълна липса на лицемерие и престореност, тази субкултура печели голяма популярност както в САЩ, така и в Европа. Световна популярност мюзикълът печели след киноадаптацията му с участието на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, която ни напусна преди броени дни.

Според режисьора на „Брилянтин“ Сребрина Соколова: „Въпреки донякъде сложната и сериозна проблематика, която засяга, мюзикълът се възприема изключително леко и забавно, благодарение на своята музика и действен хумор в диалозите. Спектакълът завършва с песента „Да вървим заедно“ - само чрез приятелство, разбиране, емпатия всеки може да е верен на себе си и няма нищо против различността на другия. Тази индивидуалност е в основата на изграждане на характера на героите, показан чрез всеки структурен елемент на нашата постановка – текст, мизансцен, хореография, костюм, декор, музика. Всеки един от тези елементи, създават уникалността на този вечно актуален мюзикъл, носещ радост, светлина, веселие, оптимизъм - все неща, към които винаги ще се стремим и от които винаги ще имаме нужда.“

На сцената в Банско в ролята на Дани ще влезе Велин Михайлов, звездата на българския мюзикъл Лилия Илиева ще е Санди, в ролята на Бети ще се превъплъти Волена Апостолова, Даниел Христов ще е Кеники. Съпровождат ги балет и оркестър на Държавна опера Варна.

Класическата драма на Шекспир „Ромео и Жулиета“ е вдъхновение за стотици театрални режисьори и над 40 оперни композитори. На този фон категорично изпъква операта на Шарл Гуно, нарицателна за френския романтизъм с неговата чувственост, финес и вокална грация. Към тези характеристики се придържат в прочита си диригент-постановчикът на премиерната продукция на Държавна опера Варна Светослав Борисов и австрийската режисьорка Урсула Хорнер, която работи в състава на Националната опера и балет на РС Македония.

„Шекспировата "Ромео и Жулиета" често се свежда до любовна история. Но това е и разказ за две семейства, които дори след смъртта на децата си не осъзнават безумието на враждата помежду си”, подчертава Хорнер. Партиите изпълняват Мария Павлова – Жулиета, Рейналдо Дроз – Ромео, Евгений Станимиров – Лоренцо, Меркуцио – Иво Йорданов, Стефано – Лилия Илиева, Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, херцогът на Верона – Гео Чобанов и др. Оркестър и хор на Държавна опера Варна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?