Медия без
политическа реклама

Младежкият театър черпи с „Вино от глухарчета“

Великият роман на Рей Бредбъри се качва за пръв път на българска сцена

22 Ноем. 2023
Сцена от спектакъла на Катя Петрова "Вино от глухарчета" по романа на Рей Бредбъри.
Иван Дончев
Сцена от спектакъла на Катя Петрова "Вино от глухарчета" по романа на Рей Бредбъри.

Един от най-красивите и мечтателни романи в историята на литературата – „Вино от глухарчета“ от Рей Бредбъри, ще оживее за първи път на театралната сцена в България. Премиерните представления са на 22 и 25 ноември на Голяма сцена в Младежки театър „Николай Бинев“.

Авторът на романа – американецът Рей Бредбъри (1920-2012), е световно признат писател фантаст, чието перо е деликатно и същевременно способно да накара читателя да се рее свободно из вълните на въображението. Удоволствието да достигаме до словото на Бредбъри дължим на преводачката Жени Божилова. 

Режисьор на спектакъла и автор на драматизацията е Катя Петрова – една от водещите фигури в българския театър и възпитаник на голямата Юлия Огнянова. Под нейната режисура са се родили безброй куклени и драматични спектакли за деца и възрастни, представяни по целия свят – „Пер Гинт“, „Разходка с Гогол“, „Бележките под линия“, „Цар Шушумига“, „Приказка за скитника крал“, „Колекционерката“, „Семейство Замза“, „Роня, дъщерята на разбойника“, „История за чайка и банда котараци“ и много други.

В постановката участват актьорите Александър Йорданов, Ангелина Славова, Анна-Валерия Гостанян, Боян Арсов, Венцеслав Димитров, Димитър Иванов-Мич, Йордан Тинков, Кристина Янева, Ралица Туджаро, Светослав Добрев, София Трейман.

Спектакълът „Вино от глухарчета“ по почти автобиографичния роман на Бредбъри ще потопи зрителя във вълшебството на горещите летни вечери и ще го понесе над града на раменете на нежния, но и носещ първите есенни прегръдки вятър. Представлението е заредено с много вдъхновение, отдаденост и любов, а „любовта – това е да искаш да преживееш с някого всички годишни времена“. Главният герой в историята е Дъг – 12-годишният притежател на най-хубавите гуменки, чиито преживелици не могат да бъдат записвани в дневник, защото прелитат около нас, гонейки се една след друга. Лятото на 1928 година сякаш е най-подходящото време да бъдеш момче с нови гуменки. Лято, изпълнено с истории, спомени и приключения. Безгрижни дни на одрани колене, миризма на прясно окосена трева, машини на времето и на щастието, повдигат завесата от екипа на спектакъла.

Героят Дъглас Сполдинг - проекция на самия писател от детството му, ще открие, че лятото може да бъде много повече от минало, настояще и бъдеще, смесени в незабравимо, изгубващо се в маранята „сега“. Всяко лято времето спира и ни дава шанс да мечтаем. Това лято обаче може би ще бъде различно – може да бъде най-добър приятел, който се отдалечава, човешка машина на времето, която може да ни пренесе обратно в годините на Американската гражданска война…

Сценографията и костюмите в спектакъла са проектирани от Петя Караджова и Юлияна Войкова-Найман, композитор на музиката е Христо Йоцов, хореографията е на Анна Пампулова, въздушна акробатика – Емил Видев, мултимедия – Сотир Мелев.

Следващите дати за „Вино от глухарчета“ са 10 и 29 декември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата