Медия без
политическа реклама

Мишел Йео застраши шанса си за "Оскар" с пост в Instagram

В него се споменава нейната конкурентка Кейт Бланшет, което е нарушение на правилата

08 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Мишел Йео

Мишел Йео, номинирана за "Оскар" за главна женска роля, публикува и след това изтри пост в Instagram, който може да застраши номинацията й, съобщава Yahoo! News. Това стана във вторник, часове преди края на срока, в който членовете на Академията да изпратят гласовете си. 

Йео, звездата от филма "Всичко навсякъде наведнъж", сподели статия от Vogue, в която става дума за това дали Кейт Бланшет се нуждае от още една статуетка. Тя е със заглавие "Минаха повече от две десетилетия, откак небяла жена е печелила за най-добра актриса. Ще се промени ли това през 2023?" В статията се казва още, че Кейт Бланшет вече има две статуетки, докато за Йео потенциална победа би била животопроменяща.

С поста си обаче Йео може да е нарушила важно правило - същото, което предизвика спорове около кампанията, довела до номинация на Андреа Райзбъро за нискобюджетния независим филм "За Лесли". Според №11 от правилата на Академията, "Споменаване на други номинирани", се казва, че "всякаква тактика, която посочва име или заглавие на конкурент, е изрично забранена". Въпреки че тя не е автор, а само цитира публикуван в медиите текст, възможно е тълкуванието на поста да попадне в графа "всякаква тактика".

<div class="inline-image__credit">Instagram</div>

Активността на номинираните за "Оскар" в дните преди церемонията се наблюдава зорко от регулаторните органи на Академията. Правилата казват още, че изявите в социалните мрежи на хора, свързани с номиниран филм, които хвърлят негативни коментари и предположения върху други ленти и професионалисти "няма да бъдат толерирани".

Все пак номинацията на Андреа Райзбъро не бе свалена след споменаването на Кейт Бланшет от нейни поддръжници през януари - макар и случаят да бе специално разгледан от Академията. Вероятно нищо няма да се случи и на Йео. 

В момента малайзийската актриса е фаворит на букмейкърите в категорията за главна женска роля с коефициент 11/10. Шансът на Бланшет да спечели за "Тар" се оценява на 8/13, а другите претенденти са несравнимо по-назад - 20/1 за Райзбъро и 40/1 за Мишел Уилямс от "Семейство Фейбълман". Най-малък е шансът на Ана де Армас, изпълнила ролята на Мерилин Монро в "Блондинка". 

Още по темата