facebook
twitter

Култура

Михаил Милчев търси талант

Посредством хумора спектакълът помага за справянето с „всеобщото ни и трайно безпокойство“
225
снимка: Михаил Иванов
Всеки, който работи, се докосва до нещо мръсно, уверяват ни историите на героите.

Премиера: Сити Марк Арт Център

Участват: Александър Станковски, Вероника Барутчийска и др.

 

С двоен дебют започна новият театрален сезон в Сити Марк Арт Център. Преди дни там се състоя премиерата на пиесата „Чехов търси талант“ по Нийл Саймън. Това е първият режисьорски опит на небезизвестния актьор от трупата на Театър „София“ Михаил Милчев. Публиката присъства на първото за абсолвентите от класа на Мая Енчева и Боньо Лунгов от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ представление на професионална сцена. То се базира на комедията „Добрият доктор“ на американския писател и представлява своеобразна антология, състояща се от скечове и сценки. Всички те са обединени от фигурата на разказвача, в която разпознаваме личността на големия руски класик, неотклонно търсещ сюжет за кратък разказ.

Актьорите са седем, колкото са и претворените от тях новели – Александър Станковски, Вероника Барутчийска, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Йоана Рачева и Светлина Станчева. Заглавието на спектакъла препраща към популярен шоу формат, което е в посока на намерението на режисьора да потърси паралел между Чеховите герои и младите артисти. И едните, и другите по думите му „искат да се докажат, да бъдат видени и забелязани, да бъдат разбрани и приети“. Това обуславя решението му и седемте да са непрекъснато на сцената и да наблюдават колегите си дори тогава, когато самите те не участват в сюжетното действие. Новелите не се разиграват пред погледа на зрителя една подир друга, а протичат паралелно. Актьорите успешно се справят с изпитанието със светкавична скорост да напускат кожата на даден персонаж и да приемат нов образ.

Спояващото звено е характерната за Чехов тема за малкия човек, за неговите стремежи, желания и страхове. Разполагайки само с няколко стола и две закачалки, така че да са им подръка всички необходими им костюми, артистите пресъздават в движение богата галерия от типажи. Сред тях са работещият в отдел „Дървета и храсти“ чиновник; прелъстителят на семейни жени; бащата, загрижен за мъжествеността на сина си; човекът, рискуващ да загине за жълти стотинки, превръщайки смъртта си в евтино шоу. Не липсват и представители на висшата прослойка, в това число и министри. Новелата за безличния чиновник, изкихал се, без да иска, във врата на големия шеф, е повод да се подкачат с чувство за хумор някои вечно актуални теми. Например за връзкарството, за отношенията управляващи – управлявани, за неприкосновеността на първите, но и за одързостяването на някои от втората категория да „кихнат“ към висшестоящите.

Дата на следващото представление е 15 октомври.

Все още няма коментари

Още

Български филм с голямата награда на филмовия фестивал в Котбус

10.11.2019

586 8
„Климатична стачка“ е словосъчетанието на 2019 г.

07.11.2019

295 5
"Джудас прийст" ще свирят в чирпанско село

24.10.2019

1075 14

Влез или се регистрирай за да коментираш

×