Медия без
политическа реклама

The Last of Us: Светулки в мрака на апокалипсиса

Сериал от създателя на „Чернобил“ е новият голям хит на HBO Max

HBOMax
Бела Рамзи и Педро Паскал в „The Last Of Us: Последните оцелели“.

На 16 януари HBO Мах пусна първия епизод на постапокалиптичния сериал „The Last Of Us: Последните оцелели“. Това е голямото заглавие за януари, а може би и за цялата година — и то не само за HBO. Сюжетът е по едноименната видеоигра на Naughty Dog от 2013 г., смятана за една от най-добрите в своята област. Сценаристи и продуценти са Крейг Мейзин (създател на един от най-хвалените сериали на HBO „Чернобил“) и Нийл Дръкман — човекът зад оригиналната видеоигра.

Действието се развива основно през 2023-та, но сериалът започва с пролог, в който ставаме свидетели на научен тв дебат от 1968 г. Единият участник плаши публиката с неизбежна вирусна пандемия, а вторият с нещо по-страшно — възможна еволюция на някои видове паразитни гъби, която ще им позволи да  

 

завладяват и управляват човешките тела и мозъци,

така както го правят с много видове насекоми от милиони години.

Вторият пролог показва света на главния герой Джоел Милър (Педро Паскал) в един-единствен ден на 2003 г. — и това е последният ден преди гъбения апокалипсис, довел до края на цивилизацията. Джоел е уморен 37-годишен ветеран от операция „Пустинна буря“, обикновен работник, вдовец. Живее с брат си и 14-годишната си дъщеря, която е единствената му радост. Заразата, причинена от паразитната гъба Кордицепс, се развихря в края на деня. Тя инфектира мозъците на заразените и ги превръща в свои марионетки. Последните минути от тази част са посветени на хаотичното бягство от заразата, заливаща Бостън. Кадрите предизвикват същите чувства, като сцената с евакуацията на Припят в „Чернобил”.

 

Усещането за чернобилска трагедия

не е случайно, след като режисьор на пилотния епизод е Крейг Мейзин, заменил в последния момент руснака Кантемир Балагов („Върлината“). Балагов, който след руското нахлуване в Украйна емигрира в Англия, обяви, че се отказва поради творчески различия. 

Главната разлика с „Чернобил“ е, че сега на мястото на убийствената, но невидима радиация, са живописни обезумели чудовища, преследващи ужасените хора. Мейзин поставя зрителя в центъра на този хаос, като го показва от вътрешността на камиона на Джоел. За паниката допринасят и военните, пристигнали да убиват заразените, които не винаги успяват да различат от незаразените. В първите минути и часове инфектираните още нямат симптоми.

Някъде след 30-ата минута, вече запознати с предисторията на главния герой по-добре от всеки геймър, най-сетне стигаме до времето и мястото, откъдето започва играта и където ще се случат следващите 8 епизода.

 

2023 г., Бостън прилича на бомбардирания Мариупол

но с повече зеленина — все пак са минали 20 г.  Тук вече става ясно колко близо до атмосферата от играта е тази в сериала. Създателите на играта са препрочели внимателно някои от любимите си книги в този жанр — „Пътят“ от Кормак Маккарти, за пътуването на баща и син през пост-апокалиптична Америка, екранизиран с Виго Мортенсен, и „Градът на крадците“ на Дейвид Бениоф, за приключенията на двама млади мъже в обсадения от германците Ленинград.

Книгите им помагат и да си представят как могат да се развият човешките взаимоотношения при необичайни обстоятелства. Дръкман е повлиян и от още един роман на Кормак Маккарти. От „Няма място за старите кучета“ се научава как да създава напрежение между героите, почти без да използва диалог. За постапокалиптичната атмосфера съществен принос има и хипнотичната музика на аржентинския композитор Густаво Сантаолала. Той също идва от играта, но има сериозен опит в киното и телевизията, както и два Оскара  (за „Вавилон“ и „Планината Броукбек”).

 

Единственият повод за недоволство

на геймърите е изборът на актриса за ролята на Ели. В играта образът на 14-годишно сираче, което никога не е познавало нищо друго освен опустошена планета, е оформен по миловидното лице на актрисата Елън Пейдж (сега Елиът Пейдж). В сериала за ролята на момичето, което се разкъсва между инстинктивния си гняв към всичко и нуждата от човешка връзка, изпълнява 19-годишната Бела Рамзи. Тя се прочу като Лиана Мормонт, не по детски неустрашимата и непоколебима господарка на дома Мормонт от „Игра на тронове”. 

В „The Last Of Us: Последните оцелели” останките от човечеството живеят в селища зад високи бетонни стени, оплетени с бодлива тел, под въоръжена охрана. В тези карантинни зони на власт е FEDRA - Федералната агенция  за борба с бедствия и аварии, която е иззела цялата власт. Срещу ФЕДРА са членовете на Съпротивата, нарекли се Светулките. Техният девиз е


Когато се загубиш в тъмното, търси светлината“. 

Има и някои независими градове, освободили се властта на Агенцията. А между тях лежи пустошта на някогашната провинциална Америка. Там се срещат само контрабандисти, търсещи печалба, и заразени, търсещи плячка. Оттам минава и пътят на Джоел, нает от Светулките да отведе Ели на безопасно място, защото изглежда в нея се крие последната надежда за спасение.

В IMDB в края на седмицата сериалът имаше отличния рейтинг 9.2 т., а в Rotten Tomatoes сборната оценка на критиците беше дори по-висока - 99% положителни отзиви.