Медия без
политическа реклама

Крум Дамянов отново вдъхва живот на метала

Скулпторът представя за първи път последните си пет композиции

Крум Дамянов, "Св. Седмочисленици", 2018
Квадрат 500
Крум Дамянов, "Св. Седмочисленици", 2018

"Квадрат 500"

До 17 март 2019 г.

 

Пет скулптурни композиции от метал на акад. Крум Дамянов, създадени през последната година, ще бъдат изложени в атриума на Националната галерия "Квадрат 500" от 13 декември. Произведенията се показват за първи път пред публика и ще са на разположение на ценителите до 17 март идната година. Крум Дамянов е скулптор с разпознаваем личен стил и установена позиция. Творбите му подчиняват формата и пространството извън границите на художествения похват, а авторът търси цялостната завършеност чрез способа на противоречието - в спор сам със себе си и в контраст с всичко останало.
"Всеки опит скулптурата на Крум Дамянов да бъде събрана  в текст е труден - казва за експозицията нейният куратор Калина Петкова. - Художникът разчленява общоприетите форми, а с парчетата създава нови, в които детайлът е осмислен и придава завършеност на произведението. Ето защо то е различно от всеки ъгъл и с всеки поглед зрителят го преоткрива отново и отново. За това допринася и овладяната до съвършенство игра със светлината, която прониква през ажурния декоративен мотив и избухва в един елемент или поглъща друг, носейки усещането за динамика, а в сянката са прикрити опозициите тъмно - светло, топло - студено, видимо - невидимо. Освободени, те изострят сетивата ни за онази естетична възприемчивост, която авторът е подчинил в материята. Така пътят от натурализма към абстрактното е път през овладяно пространство - дълъг и понякога самотен, но никога скучен".
Като обеми и като излъчване композициите на Крум Дамянов са монументални и достолепни - състояние на формата, което обобщава мироглед, душевност, чувства и време. Пластиките носят усещането за леснота и лекота на изпълнението, но това е по-скоро привидно, като поглед, плъзнал се по полираната повърхност на метала. Дълбоко отдолу са жестовете - и преодоляното чувство на трудност, и алегориите, и метафорите, и емоциите. Възпитаващата естетика, обгърнала скулптурните произведения на Крум Дамянов, ни учи да търсим постоянно, да експериментираме и да играем, за да намерим предела на възможностите за възприятие.
Крум Дамянов е роден през 1937 г. в Ракитово, Пазарджишко. Завършва специалност „Декоративно-монументална скулптура“. Професор е към катедра „Рисуване и моделиране“ към Архитектурния факултет на Висшия институт за архитектура и строителство и професор към катедра „Скулптура“ на Националната художествена академия. През 2016 г. е отличен с орден „Стара планина“ първа степен.
Настоящата изложбата е поредната проява от стартиралата през 2018 програма на Националната галерия под надслов „Българските художници днес“.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Крум Дамянов, скулптура