Медия без
политическа реклама

Концерти, фестивали? Не и преди 2022 г.

20 Юли 2020
Pixabay
Големите концерти и фестивали, посетени от десетки хиляди, са все по-отдалечаващ се във времето мираж.

Един от големите концертни организатори и съосновател на „Лолапалууза“ - Марк Гайгер, даде мрачна прогноза за завръщането на мащабните музикални събития по света. „Предположението ми е за края на 2021-ва, по-вероятно 2022-ра“. Така той коментира в интервю кога лайв сцената ще се отърси от проклятието на коронавируса. Според него и следващото лято няма да има нито един голям фестивал.

Все пак в хипотезата на Гайгер проблясва и оптимизъм, че „икономиката на фобията от микроби“ един ден ще бъде заменена от „икономика на клаустрофобията“, когато всеки ще иска да излезе навън, да вечеря в заведение и да посещава шоута по свой вкус. Но той е убеден, че нито музика, нито спорт ще вървят по начина, по който се е случвало преди – с десетки хиляди души, натъпкани в една зала или дори открито пространство – докато коронавирусът е около нас.

Според него „авто-концертите“, възникнали като идея в САЩ по подобие на автокиното, са само рекламен трик. „Капацитетът е малък, цената е висока за събитие, което не е действително на живо... звутът в колата не е особено добър“. Подобно на онлайн театъра и киното в стрийминг платформите, които са „нещо като“ и предизвикват както доволни, така и скептични реакции, така и Гайгер е скептичен относно заместителите на живото преживяване.

САЩ и Великобритания, които са големите центрове на музикалната индустрия и домакини на едни от най-внушителните фестивални и концертни събития в света, са и сред най-засегнатите от COVID-19 страни, без особена надежда за затихване на епидемията и скорошно нормализиране на обществения и културния живот.

В същото време, на фона на покачващи се числа заразени в Европа и повторното затваряне на публични прояви в различни страни (Испания, Германия), у нас плахо се правят първи опити за възстановяване на лайв-сцената.

На стадион „Юнак“ поредица от концерти изнесе Графа, имаше и „Фестивал на мръсната песен“ с участието на шест групи, който ще се повтори в Пловдив през септември. В началото на август Бургас очаква редица попзвезди от 90-те (eдни от които носят ироничното име „Корона“) за Spice Music Festival на пристанището. Успешно вървят и оперните представления на открито на езерото „Панчарево“ и киноцентър „Бояна“. 

Повечето големи събития, особено тези с международно участие, обаче и у нас бяха отменени поне до края на 2020 г.

 

Още по темата