Медия без
политическа реклама

Кинорежисьорът Николай Волев подготвя втора премиера в театъра

Довечера в Theatro ще се играе „Принципът на несигурността“ със Силвия Петкова и Димитър Баненкин

21 Февр. 2024
Силвия Петкова и Димитър Баненкин са звездните актьори в спектакъла на Волев.

Кинорежисьор Николай Волев тази вечер има премиера на своя втори театрален проект – „Принципът на несигурността“ по пиесата на британския драматург Саймън Стивънс. В спектакъла, който ще се роди на сцената на „Theatro отсам канала“, участват актьорите Силвия Петкова и Димитър Баненкин. Волев е автор на постановката в качествата си на режисьор, сценограф, художник на костюмите, автор е и на музикалната, светлинната и аудио картините.

Сюжетът разкрива сложните отношения между американката Джени и лондончанинът Алекс. Те са много различни по характер, темперамент, възпитание, възраст и манталитет. Запознават се в идиотска ситуация. Тяхната история започва с тази нетипична ситуация, която води до бурен фойерверк от чувства – от привличане и отблъскване до страст, съмнение, състрадание, ярост, омраза и любов. Тази връзка се развива в едно непредвидимо, но омайно чувство, като поставя вечния въпрос „Какво всъщност е любовта?“.

„Страстен почитател съм на удоволствията, особено на изтънчените. Каквито са способни да доставят госпожици като Калиопа, Талия, Мелпомена, Ерато, Терпсихора... Духовният оргазъм, който изпитвам от съприкосновението с тях, е несравнимо по-разтърсващ от обикновения, биологичния. Надявам се да усетите същото и вие, зрителите на една от най-щурите любовни истории, написани за сцената или екрана“, казва Николай Волев пред БТА.

„Единственото, което търсихме, и продължаваме да търсим, е да представим на зрителите колко красива е любовта – истинската, дълбоката, смислената, чувствената, понякога и неразумната, любов“, казва Волев. И още: „В този текст ми хареса възможността да разкажа една любовна история по най-добрия начин, по който аз обичам, искам и мога – чрез трагикомедия: не само комедия, не само трагедия, не само драма. Този жанр ми е особено любопитен, пали ме. Възможността хората да се разсмеят и да се разплачат в едно и също произведение, е велико нещо. Учил съм се от Чарли Чаплин“, споделя режисьорът.

Той признава, че е уплътнил много силно драматургията на пиесата по линията на трагикомедията, защото при самия автор далеч повече е преобладавало лекото. „Балансът между трагичното и комичното не беше такъв, какъвто на мен ми се иска, и аз там положих най-големите усилия в предварителната работа“, споделя Волев. 

Създателят на култовите филми „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Да обичаш на инат“, „Маргарит и Маргарита“, „Козият рог“ (1994) и „Дом № 8" е правил и друга постановка в театъра. През 2018 г. той поставя „Сексът – начин на употреба“ от Дарио Фо и Франка Раме, като всички 27 роли в пиесата изиграва една-единствена актриса – Кристина Топалова.

Ден по-рано Николай Волев представи изложба от свои авторски графики и фотографии в „Театро отсам канала“. Графиките в експозицията са от неговия лондонски период – годините 1968-1972, които той смята за най-щастливи в цялата човешка история. За графиките, напомнящи за скиците на неговия прочут колега Федерико Фелини, авторът споделя, че не би ги показал на бял свят без подкрепата и окуражаването от страна на големия ни скулптор Павел Койчев, който ги е харесил. Фотографиите пък отразяват пътя му от 1979 г. насам и включват любопитни моменти от съвместната му работа във филмите с някои от най-изявените български актьори – Тодор Колев, Велко Кънев, Васил Михайлов, Ицко Финци, Йосиф Сърчаджиев, Джоко Росич, Йорданка Стефанова, Ирини Жамбонас, Йорданка Кузманова, Христо Шопов.