Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кейт Бланшет: Аз съм актьор, а не актриса

Тилда Суинтън получи “Златен лъв” за цялостно творчество

05 Септ. 2020
Снимка EPA/BGNES
Кейт Бланшет връчи на Тилда Суинтън „Златен лъв“ за цялостно творчество.

По време на пресконференцията в деня на откриването на Венецианския кинофестивал Кейт Бланшет, председател на журито, беше попитана за решението на Берлинския филмов фестивал да дава "полово неутрални награди", вместо да отличава най-добра актриса и най-добър актьор, съобщава Си Ен Ен.

„Не го казвам като политическо изявление, но винаги съм се възприемала като актьор - отвърна  Бланшет. - Не мисля, че имаме много специфичен за пола език, а и аз съм от поколението, в които думата "актриса“ се използва винаги в унизителен смисъл. Така че да - претендирам да съм актьор."

Бланшет продължи, че "добрата игра е добра", независимо от пола на актьора и че „най-трудното когато си в жури е да се преценяваш работата на други артисти - каза тя. - Полово неутрално или не“.

Колегата ѝ, Тилда Суинтън, също се съгласи.

„За мен това е просто загуба на време - животът и без това е твърде кратък - каза пред “Гардиън” Суинтън.  — Затова наистина се радвам да чуя за решението на фестивала в Берлин и мисля, че е почти неизбежно всички да последват неговия пример. За мен това е съвсем очевидно."

Тилда Суиндън бе във Венеция, за да получи от ръцете на Кейт Бланшет наградата „Златен лъв“ за цялостно творчество.  В памет на починалия наскоро американски актьор Чадуик Боузман, звездата от „Черната пантера“, Суинтън поздрави публиката със скръстени на гърдите ръце и думи думите „Уаканда завинаги“.