Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кинокритиците избраха Кейт Бланшет и Колин Фарел за актьори на 2022

„Тар“ на режисьора Тод Фийлд е най-добър филм

03 Дек. 2022
Кейт Бланшет като Лидия Тар - роля, създадена от Тод Фийлд специално за нея.

Дружеството на нюйоркските филмови критици избра "Тар" за най-добър филм на годината, съобщи Асошиейтед прес. Съвременната драма на режисьора Тод Фийлд за прочута диригентка и композитор на име Лидия Тар (фикционална, а не реална личност) бе отличена и в категорията за най-добра актриса. Призът бе присъден на Кейт Бланшет, изпълнила главната роля в продукцията. Най-добър актьор според нюйоркските критици е Колин Фарел с две от превъплъщенията си тази година – на бащата, който се опитва да поправи андроида на дъщеря си във "Върни се, Ян" и за ролята си в "Баншите от Инишерин" на Мартин Макдона.

Членовете на дружеството гласуваха и обявиха избора си вчера в Ню Йорк. Това са първите по хронологичен ред отличия в ежегодния филмов "сезон на наградите", който започва в САЩ през декември и приключва през февруари и март с наградите "Оскар".

За най-добър режисьор бе посочен С.С. Раджамули за филма си "RRR''. Именитият драматург Мартин Макдона получи приза за сценарий за филма си "Баншите от Инишерин" за разпада на едно приятелство и за въздействието му върху общността на обитателите на малък остров до ирландския бряг през 20-те години на миналия век.

Полската продукция "EO" грабна отличието в категорията за най-добър чуждестранен филм. За най-добър документален филм бе избран "Цялата красота и кръвопролитие'' на Лора Пойтрас, разказващ за живота на известната фотографка Нан Голдин сред подземния свят на Ню Йорк и кризата с опиоидите в САЩ през последните две десетилетия. „Цялата красота…“ бе удостоена със Златен лъв за най-добър филм на кинофестивала във Венеция малко по-рано през годината. Колин Фарел, Кейт Бланшет и Мартин Макдона сега също дублират наградите си от Мострата през септември.

Джонатан Ке Куан бе определен за най-добър актьор в поддържаща роля за изпълнението си във "Всичко навсякъде наведнъж" дни след отличието си на наградите "Готам". Кики Палмър пък бе избрана за най-добра актриса в поддържаща роля за "Не!" на Джордан Пийл.

Иранският режисьор Джафар Панахи, който е зад решетките в родината си, бе отличен със специална награда за "неговата смелост като артист и за човечността и красотата на произведенията, създадени при най-потиснически обстоятелства".

Дружеството на нюйоркските филмови критици е създадено през 1935 г. То е най-старото обединение на кинокритици в САЩ, като в него членуват експерти в сферата на седмото изкуство от вестници, списания и онлайн издания.

Наградите ще бъдат връчени на тържествена церемония в началото на януари. Миналата година дружеството посочи за най-добър филм "Карай колата ми" на Рюсуке Хамагучи.

Още по темата