Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кан ще връчи на Майкъл Дъглас почетна "Златна палма"

03 Май 2023
EПА/БГНЕС
Майкъл Дъглас със съпругата си Катрин Зита-Джоунс през февруари.

Актьорът Майкъл Дъглас ще бъде удостоен с почетната награда "Златна палма" за цялостно творчество на 76-ото издание на кинофестивала в Кан.  Отличието е "признание за блестящата му кариера и отдаденост на киното", се казва в съобщението на организаторите. 

Почетната "Златна палма" ще бъде връчена на Дъглас на церемонията по откриването на форума на 16 май. "След повече от 50 години кариера, за мен е чест да се завърна на "Кроазет", за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език - този на киното", се казва в разпространено от 78-годишния актьор изявление.

Четири филма с участието на Майкъл Дъглас са били част от конкурсната програма в Кан: "Китайски синдром" на режисьора Джеймс Бриджис през 1979 г., "Първичен инстинкт" на Пол Верховен през 1992 г., "Пропадане" на Джоуел Шумахер през 1993 г. и "Зад свещника: Моят живот с Либераче" на Стивън Содърбърг през 2013 г. Баща му - актьорът Кърк Дъглас, беше председател на журито на фестивала през 1980 г.

Майкъл Дъглас спечели награда "Оскар" за най-добър актьор през 1988 г. за ролята на брокер във филма на Оливър Стоун "Уолстрийт". Продължението му, "Уолстрийт: Парите никога не спят", беше показано извън конкурсната програма на Кан през 2010 г.  Дъглас беше отличен с "Оскар" и като продуцент на "Полет над кукувиче гнездо", който печели за най-добър филм през 1976 г.

76-ият кинофестивал в Кан ще се проведе от 16 до 27 май. Председател на журито е шведският режисьор Рубен Йостлунд, който спечели втората си "Златна палма" през 2022 г. за филма "Идиотският триъгълник". 

Извън надпреварата за големите награди в Кан ще бъдат и премиерите на два от най-дългоочакваните филми тази година - "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" на Джеймс Манголд, финален епизод от сагата с Харисън Форд, и "Убийците на Цветната луна" на Мартин Скорсезе, с участието на Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро.

Ключови думи:

Майкъл Дъглас, Кан

Още по темата