Медия без
политическа реклама

"Как се пише" разширява полето на борбата за грамотност

31 Окт. 2021
Павлина Върбанова - д-р по български език, редактор и автор на учебници, вече 10 години поддържа един от най-надеждните източници на езикова информация и грамотност в публичното пространство.
снимка: Емил Л. Георгиев
Павлина Върбанова - д-р по български език, редактор и автор на учебници, вече 10 години поддържа един от най-надеждните източници на езикова информация и грамотност в публичното пространство.

По случай Деня на народните будители, 1 ноември, образователният сайт "Как се пише?" разширява съдържанието си за повишаване на грамотността. Платформата, създадена от неуморната Павлина Върбанова - д-р по български език, редактор, коректор и автор на учебници за прогимназиалния и гимназиалния етап, вече почти 10 години е един от най-надеждните източници за езиковата ни култура. От утре тя вече е с много по-широка палитра от полезна информация, достъпът до която по традиция е безплатен за всички потребители.

"Нека изпълним този светъл празник със съдържание – не само в преносния, но и в буквалния смисъл", споделя създателката на „Как се пише?“ Павлина Върбанова. И допълва, че познаването на езика ни и правилата в него е важно за всеки с буден дух – за да може в днешната динамична комуникация да общува пълноценно в различни сфери: професионална, обществена, административна, образователна.

В помощ на ученици, журналисти, политици и всички, които държат на речта и спазването на книжовната норма, в сайта вече са достъпни над 3300 публикации за българския правопис, пунктуация и граматика. Освен тях са изследвани различни езикови казуси – особени или спорни случаи, в които не може да се каже категорично кой вариант е правилен.

Може да открием нови категории в секцията "И още...", включващи полезни съвети за публичната реч – как да се изразяваме добре, когато общуваме официално, как да пишем служебни имейли. Разгледани са и често допускани грешки в медиите, както и някои нови тенденции в публичното говорене.

Сред съдържанието има също полезни списъци, в които може да се провери как се пишат имената на политическите партии, държавните институции, органи и структури, както и празниците. Улеснение са и включените указатели с често употребявани съкращения, дублети (например вземам и взимам) и пароними (като нотариален и натурален).

Статиите може да откриете на: https://kaksepishe.com/ и https://kaksepishe.com/articles/.

Имаме правописния речник, който е безспорният жалон в тази област; имаме и учебници по български език. Как ви хрумна идеята за сайта „Как се пише“? И как обогатява той средствата за изучаване и усъвършенстване на правописа в своето вече близо 10-годишно съществуване?

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата