Медия без
политическа реклама

"Как се пише?" 10 години води борбата за грамотност

27 Апр. 2022
Pixabay

Сайтът "Как се пише?" - един от малкото сигурни адреси за правопис в интернет - навърши кръглите 10 години. Той се появява онлайн на 23 април 2012 г., навръх Международния ден на книгата и авторското право. Създаден е на доброволни начала от филолога Павлина Върбанова - д-р по български език, редактор, коректор и автор на учебници за прогимназиалния и гимназиалния етап, която остава основния му двигател и до днес. Ползването на базата данни в сайта е безплатно и достъпно за всички потребители на интернет.

Имаме правописния речник, който е безспорният жалон в тази област; имаме и учебници по български език. Как ви хрумна идеята за сайта „Как се пише“? И как обогатява той средствата за изучаване и усъвършенстване на правописа в своето вече близо 10-годишно съществуване?

През цялото това десетилетие "Как се пише?" обогатяваше съдържанието си, печелеше верни последователи, отговаряше на читателски въпроси, даваше съвети по спорни казуси, дори започна да организира важни за обществото кампании, като "Дума на годината".

В помощ на ученици, журналисти, политици и всички, които държат на речта и спазването на книжовната норма, в сайта са достъпни над 3300 публикации за българския правопис, пунктуация и граматика. Освен тях са изследвани различни езикови казуси – особени или спорни случаи, в които не може да се каже категорично кой вариант е правилен. Секцията "И още..." включва полезни съвети за публичната реч – как да се изразяваме добре, когато общуваме официално, как да пишем служебни имейли. Разгледани са и често допускани грешки в медиите, както и някои нови тенденции в публичното говорене. Сред съдържанието има също полезни списъци, в които може да се провери как се пишат имената на политическите партии, държавните институции, органи и структури, както и празниците. Улеснение са и включените указатели с често употребявани съкращения, дублети (например вземам и взимам) и пароними (като нотариален и натурален).

"Как се пише?" е един от многобройните примери, че у нас функциите на държавата често се налага да се поемат от данъкоплатците на доброволни начала. В случая сайтът запълва празнина, която би трябвало да е грижа на МОН и ИБЕ на БАН. Официалният стожер на правописа на българския език - Правописният речник на БАН, така и досега има само хартиени издания, които биват актуализирани около веднъж на десетиления. Разбира се, сайтът не е изчерпателна онлайн версия на българската езикова норма, защото подобно начинание не е по силите на един човек. 

В началото на 2022 г. стана ясно, че най-сетне е започнало разработването на онлайн платформа по поръка на МОН, за да се качи неговото дигитализирано и осъвременено съдържание онлайн. Това обаче не е станало до момента и по план ще отнеме поне две години.

По-добре късно, отколкото никога - дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския език най-сетне ще бъде свободно достъпен в интернет. За съжаление, това няма да се случи от утре, а чак след две години (макар че трябваше да е факт преди 20).

Създателката на сайта Павлина Върбанова съобщи във Фейсбук, че е планирала да отбележи юбилея с нова кампания. Но по ред причини "ще я отложим за есента, когато се надяваме светът и България да са по-спокойни", коментира тя.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата