Медия без
политическа реклама

Ирина Шейк e заплашена от бойкот заради знака Z

В Инстаграм призовават световни марки да не работят с руския супермодел

15 Юли 2022
Ирина Шейк
ЕРА/БГНЕС
Ирина Шейк

Потребители на Инстаграм остро разкритикуваха супермодела Ирина Шейк заради използването в нейна публикация на символа Z, с който се асоциира руската инвазия в Украйна и с който са маркирани руските танкове и хеликоптери в т.нар. „спецоперация“. Мнозина призоваха световните марки да откажат да работят с Шейк и да я включат в своите черни списъци заради „подкрепата към войната на Путин“, съобщи Newsweek. Апелите са насочени най-вече към британската модна компания Burberry. Известно е, че рускинята от татарски произход и креативният директор на този бранд – Рикардо Тиши, са свързани с дългогодишно приятелство.

Атаките към Ирина започнаха, след като тя публикува текста Russianzz on Wednaday към снимка със салата, наподобяваща руска. След вълната от упреци тя свали снимката, а по-късно я върна, но вече без надписа. Наличието на две „z“ в него накара последователите й да заподозрат, че „антиукраинският“ символ свидетелства за подкрепата на Шейк към действията на Кремъл. Засега красавицата не е коментирала случая, нито е отговаряла на критиките в Инстаграм.

Въпреки подозренията, че моделът одобрява руската агресия, всъщност Ирина още в първите дни на военния конфликт се обяви срещу нападението. Четири дни след началото на инвазията, на 28 февруари, тя написа в своя профил в Инстаграм „Не на войната“ и насърчи хората да правят дарения на Unicef и Червения кръст в полза на Украйна.

Към множеството анонимни призиви Шейк да бъде „канселирана“ се прибави и мнението на украинската журналистка Мария Романенко.„Наистина се надявам марките да преосмислят работата си с нея, след като Русия използва Z, за да убива украинци“, написа тя, обръщайки се конкретно към Жан-Пол Готие, Бионсе и „Бърбъри“. „Хора, които не виждате нищо лошо в публикацията й, вие сте слепи“, „Засрами се!“ и хаштаг „Русия е терористична държава“ са само няколко от негативните реакции в Мрежата към поста на моделката. Не всички обаче бързат да я заклеймят в симпатии към Путин и руската агресия. Стотици лайкове е получило и мнението „Това е просто салата…“.

Миналата година Ирина Шейк влезе в Топ 50 на най-богатите жени в шоубизнеса. Състоянието й се изчислява на 6,9 млн. долара.

 

Последвайте ни и в google news бутон