Quantcast
Индианката на Марлон Брандо може да се окаже самозванка | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Индианката на Марлон Брандо може да се окаже самозванка

Неочаквани разкрития за Сашийн Малкото перо излизат дни след смъртта й
4 308
 Снимка: БНР

През август тя получи закъсняло извинение от американската Академия за филмови изкуства и науки, през септември й бе посветена изложба в новия Музей на академичните награди, а в началото на октомвриц почина. През 1973 г. Сашийн Малкото перо излиза на сцената на "Оскарите", за да изнесе първата политическа реч в историята им (след това стават ежедневие) и да откаже наградата, присъдена на Марлон Брандо за най-добра мъжка роля в "Кръстникът". Отказът е заради отношението към коренните жители на САЩ в холивудските филми, а изявата й е посрещната с освиркване и расистки коментари.

Това е първата година, в която церемонията по връчване на "Оскарите" се предава по целия свят чрез сателит, и речта на Малкото перо е гледана от 85 милиона души.

По-добре късно, отколкото никога: Американската академия за филмови изкуства и науки се извини след почти половин век на индианката Сашийн Малкото перо. През 1973 г. кадрите с нея обиколиха целия свят, след като тя излезе на сцената на "Оскарите" от името на Марлон Брандо - лауреат за ролята на дон

Миналия месец Академията организира церемония в новия си музей в Лос Анджелис, на която почете Малкото перо и й се извини публично за отношението към нея преди почти половин век. На 2 октомври, когато индианката почина, Академията придружи съобщението за смъртта й в своя Туитър профил с думите й: "Когато си отида, помнете, че всеки път, когато защитавате своята истина, вие опазвате гласа ми и гласовете на нашите народи".

Изглежда обаче, че някои истини около личността и произхода на Сашийн Малкото перо не са това, което изглеждат. Тя е фалшифирала своя произход и не е коренно американско население, написа "Гардиън". Информацията идва от сестрите й Розалинд Крус и Труди Орланди и първоначално се появи в статия в калифорнийския в. San Francisco Chronicle. Според роднините твърденията на Сашийн, че произхожда от племената апачи и яки, са "лъжа" и "фантазия". 

"Семейството на баща ми е от Мексико. А баща ми беше роден в Окснард, Калифорния", казва Орланди. "Това е измама. Отвратително е към наследството на хората от племената. И е просто... обидно за родителите ми."

Авторката на статията в "Кроникъл" Жаклин Кийлър припомня, че рожденото име на Малкото перо е Мари-Луиз Крус и че не е открила никакви доказателства в твърденията, че баща й Мануел Ибара Крус произхожда от североамериканските индианци. Майката пък е с европейски корени.

Сестрите на Сашийн също отхвърлят твърденията й за трудно детство в бедност и родителско насилие. "Баща ми беше глух след заболяване от менингит. Неговият баща е бил алкохолик и го е биел, той е израснал в приемни домове и семейства", казва Розалинд Крус. Но нищо от това не се е случвало в следващото поколение, свидетелства тя и добавя, че Сашийн е пренесла неговите преживявания в своята биография.

"Най-доброто, което мога да мисля за сестра ми е, че тя е създала една фантазия. Живя във фантазия и умря във фантазия. Сашийн не се харесваше, не й харесваше да е мексиканка. Така че за нея вероятно е било по-добре да играе някой друг", допълва сестра й

На запитване от Deadline говорителят на Академията не отговори, а говорител на Музея заяви, че "с уважение отказва да коментира съботна коментарна рубрика." Изданието обаче отбелязва, че вероятно на институциите ще се наложи да вземат отношение. Почестите, оказани на Сашийн Малкото перо малко преди смъртта й, поставят под съмнение достоверността на експозицията - ако обвиненията се окажат верни. Ако обвиненията пък са нечестни, изследователите и адвокатите на институцията трябва да се погрижат за оневиняването й. При всички случаи това е задължение на спонсорите на Музея и на всички, които се грижат за запазването на кино историята, заключава Deadline.

Sacheen Littlefeather refuses to accept the Best Actor Oscar® on behalf of Marlon Brando for his performance in "The Godfather" at the 45th annual Academy Aw...

Изданието припомня също, че по собствените й думи Сашийн Малкото перо е била с диагноза шизофрения и е прекарала година в психиатрична клиника, след като на 19 прави опит за убийство. В разказа си тя нарича лудницата "адска дупка, истинско "Кукувиче гнездо". Сашийн е на 26, когато излиза на сцената на "Оскарите". Въпреки че индианските й корени може да се окажат спорни, през целия си живот актрисата се занимава с активизъм в подкрепа на коренното американско население. 

 

 

Още

Рекордьори, новаци, магарета, азиатци... и никакви жени

27.01.2023

864
7 претенденти за "Оскар" гледаме на "София филм фест"

26.01.2023

420
Уил Смит с първа роля след шамара на "Оскарите"

25.01.2023

357