Quantcast
Индианката на Марлон Брандо получи извинение от "Оскарите" след 50 г. | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Индианката на Марлон Брандо получи извинение от "Оскарите" след 50 г.

Сашийн Малкото перо бе освиркана на сцената през 1973 г., когато излезе вместо актьора, отличен за "Кръстникът"
7 201
 Снимка: БНР
Сашийн Малкото перо на "Оскарите" през 1973 г.

По-добре късно, отколкото никога: Американската академия за филмови изкуства и науки се извини след почти половин век на индианката Сашийн Малкото перо. През 1973 г. кадрите с нея обиколиха целия свят, след като тя излезе на сцената на "Оскарите" от името на Марлон Брандо - лауреат за ролята на дон Вито Корлеон в "Кръстникът". Присъдената нему награда й бе поднесена от Роджър Мур и Лив Улман, но тя я отказа. 

„Името ми е Сашийн Малкото Перо. Аз съм апачи и представлявам Марлон Брандо тази вечер. Той ме помоли да ви кажа в една много дълга реч, която няма да мога да споделя с вас сега заради времето, че със съжаление не може да приеме тази прекрасна награда. Причината за това е отношението към американските индианци във филмовата индустрия.” Това гласяха нейните думи - първата политическа реч в историята на наградите "Оскар" (далеч не й последната).

От тогавашната, очевидно преобладаващо расистка, аудитория нейната поява и реч е посрещната с шумно освиркване. 49 години по-късно Академията се сети да се извини в писмо, което казва, че Малкото перо е изтърпяла "неоправдан и несправедлив" тормоз. То е подписано от бившия президент на организацията Дейвид Рубин. В изявлението се казва още, че нейната реч "продължава да ни напомня нуждата от уважение и важността на човешкото достойнство". 

Пред "Холивуд рипортър" Сашийн Малкото перо, която тогава е на 26 години, казва: "Никога не съм мислела, че ще доживея деня, в който ще чуя това". "Индианците сме търпеливи хора, добави тя. - Все пак това са само 50 години!"

През 2020 г. индианката разказа пред Би Би Си, че веднага след речта си тя е трябвало да напусне сцената, придружена от двама охранители. Но, добави тя, "беше много добре", че зад сцената е бил символът на уестърна Джон Уейн (самият той заобиколен от шест души охрана), "бесен на Марлон и на мен". 

Речта, написана от Брандо за Малкото перо, е много по-дълга, но младата апачи е инструктирана от екипа на церемонията да говори не повече от 60 секунди. Шоуто е гледано по телевизията от 85 милиона души. След него се появиха спекулации, че Малкото перо дори не е истинска индианка, а се е съгласила да говори, за да привлече внимание към актьорската си кариера. Някои дори предполагат, че е любовница на Марлон Брандо. Тя отхвърля всички тези съмнения пред Би Би Си. 

През септември Академията ще бъде домакин на събитие, в което 75-годишната Сашийн Малкото перо ще говори за своята поява на "Оскарите" и за начина, по който коренното население на Америка може да бъде показвано на екрана в бъдеще. 

Още

Русия бойкотира "Оскарите"

28.09.2022

Обновена

761
Почина злата сестра Рачид от „Полет над кукувиче гнездо“

24.09.2022

547
Втори опит: пращаме "В сърцето на машината" на "Оскарите"

23.09.2022

1750