Quantcast

Медия без
политическа реклама

Глава в реката тревожи жителите на Билбао

Хиперреалистичната скулптура вещае мрачно, но предотвратимо бъдеще на света

01 Окт. 2021
 YouTube
Минувач хвърля поглед към авангардната скулпура „Утре“ в река Нервион.

Хиперреалистична и плашеща скулптура на глава на момиче, плаваща в река Нервион в центъра на пристанищния град Билбао в Северна Испания, смущава жителите и стимулира диалог около тема, която безпокои много хора по света: климатичните изменения. Момичето с немигащи очи и спокойно изражение се потапя бавно под водата, която се издига с прилива, преди да се появи отново с отлива — цикъл, който се повтаря ден след ден, съобщава сайтът Insider.

Мексиканският художник Рубен Ороско е създал статуята, наречена Bihar („Утре“ на езика на баските за кампания на благотворителна организация, с цел да предизвика дебат около устойчивостта и изменението на климата. Художествената инсталация е предназначена да бъде отражение на това, което може да се случи, „ако продължим да залагаме на неустойчиви модели“, като тези, които допринасят за измененията на климата, казват от фондацията.

Необычная скульптура тонущей головы девушки в Испании напугала многих жителей города Бильбао. Инсталляцию установили поздно ночью — без предупреждения местны...

Ороско каза пред испанския новинарски уебсайт Nius, че скулпурата има за цел да накара хората да осъзнаят, че „техните действия могат да ни потопят или да ни задържат на повърхността“. Хората, които са видели плаващото в рекана произведението на изкуството, споделят общи тревожни усещания.

„Това е грандиозно — но и малко зловещо —  коментира една жена. — Сега приливът е още нисък, но когато се покачи, става малко страшно. Толкова е реалистично, изглежда сякаш момичето се дави", добави тя.

Жителите на Билбао бяха изненадани от внезапното появяване на главата. С височина малко над 2 метра, тежащата 120 кг глава е била инсталирана в река Нервион през нощта срещу 24 септември. „Спокойната физиономия, с която сякаш приема идеята, че ще се удави, докато водата се вдига, действа шокиращо“, казва друг минувач.

Твърде много хора приемат със същото спокойствие климатичните промени, които водят до покачване на морското равнище в целия свят. А това е една от основните причини наводненията, свързани с естествения цикъл на приливите, да стават все по-чести. В Съединените щати например те са от 300 до 900 % по-чести, отколкото преди 50 години. Отминалото лято донесе множество екстремни метеорологични бедствия по целия свят, много от които според учените са влошени от ефектите на глобалното затопляне. Месец юли 2021 г. спечели съмнителното отличие като най-горещия месец, отчетен някога на Земята, според NOAA (Националната агенция на САЩ за океански и атмосферни изследвания).

Още по темата