facebook
twitter

Култура

"Фалшива" картина от Ван Гог се оказа истинска 

963

От Музея на Ван Гог в Амстердам съобщиха, че малък натюрморт в американски музей, който някога беше отхвърлен като фалшификат, всъщност е от великия художник. Картината "Натюрморт с плодове и кестени" е дарена от двойка на Музея за изящни изкуства в Сан Франциско през 1960 г. и се предполага, че е от холандския майстор, съобщават международните агенции. 
Няколко експерти преди това са заявявали, че картината от 1886 г. не е истински Ван Гог и не е включена в предишните официални каталози на произведенията на художника, извършил самоубийство през 1890 година. "Вярно е, че в края на миналата година експерти от музея на Ван Гог допълниха картина от колекцията на Музея за изящни изкуства в Сан Франциско като картина на Винсент ван Гог", заяви говорителят Милу Болен. "Винаги е имало въпрос дали картината е, или не е дело на от Ван Гог."  В по-нататъшно откритие експертите установили, че има портрет на жена, скрит под натюрморта, казват още от музея на Ван Гог.
Ван Гог често ползва повторно своите платна поради бедност. 
Ван Гог е по-известен със своите пулсиращи рисунки на слънчогледи, но той също така рисува поредица от по-малки, често по-тъмни натюрморти, включително и сега официално признатият за негова творба. Смята се, че "Натюрморт с плодове и кестени" е нарисуван в Париж през есента на 1886 г., съобщава холандският вестник Volkskrant.
В един момент тя била собственост на майката на френския художник Емил Бернар, който бил приятел с Ван Гог. Към Музея на Ван Гог годишно се отправят молби да изследва 200 творби годишно, за да се види дали наистина са от художника, но от 1988 г. насам са добавени само 14 към официалното му творчество.

Ключови думи:

Ван Гог
Все още няма коментари

Още

Предлагат на аукцион "най-известното оръжие" в историята на изкуството

04.04.2019

315 1
Министърът на културата обещава диалог с читалищата

23.05.2019

285 8
Пуснаха петиция срещу Исландия: провокирала с флаг на Палестина на Евровизия

22.05.2019

2393 52

Влез или се регистрирай за да коментираш

×