facebook
twitter

Култура

Ева е цветето в "Градината на тревата" 

124
БГНЕС
Човек се губи сред монументалната композиция.

Изложба на скулптора Павел Койчев 
Галерия "Райко Алексиев"

Съвсем нова експозиция на талантливия ни скулптор Павел Койчев бе открита в галерия "Райко Алексиев" преди ден. "Градината на тревата" може да бъде разгледана в импозантната си мащабност в галерията, носеща името на нашия хуморист, която и друг път е приютявала произведения на Койчев. Концептуалността на скулптора личи и тук - той предпочита работите със замах и крупни размери, които веднага изпращат силно емоционално послание към посетителя. Днешната експозиция е завръщане към изразния език на творчеството му от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, когато той създава първите си шедьоври. "Днешната изложба има връзка с началото на пътя ми. Тя може да бъде разглеждана като завършване на един пластичен цикъл", сподели самият Койчев.
Композицията представлява гигантски фигури на Адам и Ева, които са високи около 8 метра, и са сглобени от нетраен материал - стиропор. За съжаление, те няма да бъдат изложени на открито, както някои други произведения на автора. На въпрос на БГНЕС кое е цветето в "Градината на тревата", скулпторът отговори: "Ева".
Павел Койчев е роден на 30 май 1939 г. в София. През 1966 г. завършва специалност "Скулптура" във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович" в София. През 1982 г. организира първата си самостоятелна изложба. От 1984 г. се включва във всички по-важни национални изложби, организирани в страната и чужбина. През 1999 г. участва в изложението "Световни художници на хилядолетието" в централата на ООН в Ню Йорк. През 2002 г. е един от тримата художници, представили България на Международното биенале във Венеция. Павел Койчев има множество самостоятелни изложби и проекти в България и по света. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, на Софийската градска галерия, на галерии в страната и частни колекции в Австрия, Дания, САЩ, Белгия и др. 

Все още няма коментари

Още

Ретроспективна изложба припомня "щуреца" Райко Алексиев

14.06.2019

1222 3
Цвятко Остоич свързва книгите и художника

28.03.2019

Милена Димова

131
Българският филм "Бащата" спечели голямата награда в Карлови Вари

07.07.2019

1046 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×