Медия без
политическа реклама

Джими Кимъл отново ще води "Оскарите"

Комикът за четвърти път ще оживява церемонията за най-престижните филмови награди

16 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Джими Кимъл води за трети път тази година.

Джими Кимъл ще бъде водещ на церемонията за наградите "Оскар" за четвърти път, съобщи Американската академия за кинематографично изкуство и наука. "Винаги съм мечтал да водя "Оскар"-ите точно четири пъти", казва комикът в изявлението на Академията. 

"Джими се утвърди като един от най-великите водещи на церемонията за всички времена благодарение на перфектното съчетание на човечност и хумор", обясняват изпълнителните продуценти на церемонията Радж Капур и Кейти Мълън.

96-ото поред връчване на наградите "Оскар" е насрочено за 10 март 2024 г. Кимъл беше начело и на миналогодишната церемония в "Долби тиътър" миналия март. Той заложи на традиционно шоу, насочено към връщането на зрителите в киносалоните след пандемията от Ковид-19. Така публиката се увеличи с 12 процента, а комикът спечели номинация за награда "Еми".

Популярността на "Оскарите" сред тв аудиторията обаче остава критично ниска. Церемонията, водена от Кимъл, бе гледана от 18.7 милиона зрители в САЩ - малко повече от предишната, в която Уил Смит зашлеви не по сценарий тогавашното конферансие Крис Рок (16.6 млн). Преди 2022 г. имаше три церемонии без централна фигура, което не се оказа печеливша стратегия. За сравнение, през 2014 г. "Оскарите" са привлекли пред екраните почти три пъти повече публика - 43 милиона. 

Водещият и изпълнителен продуцент на предаването "На живо с Джими Кимъл" по телевизия Ей Би Си беше водещ на церемонията за наградите също през 2017 г. и 2018 г. Първата от тях остава в хрониките с друг гаф - за победител в категорията за най-добър филм първоначално бе обявен "Ла Ла Ленд", докато всъщност статуетката бе за "Лунна светлина".

Рекордът за водещ на церемонията за наградите "Оскар" принадлежи на комика Боб Хоуп (1903-2003), който е забавлявал публиката й цели 19 пъти.

Все още предстои финалната права на надпреварата за "Оскар" 2024 - много претенденти излизат в последните седмици от годината с цел да са "пресни" в спомените на гласуващите. Все пак известно е, че сред фаворитите за предстоящите награди са "Опенхаймер" на Кристофър Нолан, "Барби" на Грета Гъруиг, "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе, "Клети създания" на Йоргос Лантимос, предстоящият биографичен "Маестро" на Брадли Купър, както и все още непознатият у нас American Fiction - независима продукция на режисьора Корд Джеферсън.

Ключови думи:

Джими Кимъл, Оскар

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?