Медия без
политическа реклама

Джеймс Ърл Джоунс се разделя с ролята на Дарт Вейдър

91-годишният актьор ще бъде заменен от украински изкуствен интелект

27 Септ. 2022
Джеймс Ърл Джоунс и Дарт Вейдър
Джеймс Ърл Джоунс и Дарт Вейдър

Джеймс Ърл Джоунс, актьорът, с чийто глас говори легендарният филмов злодей Дарт Вейдър от почти пет десетилетия, реши да окачи черния шлем на пирона, съобщава Би Би Си. В интервю пред Vanity Fair монтажистът по звука на "Междузвездни войни" Матю Ууд заяви, че Джоунс "иска да си почине от този герой".

Джоунс започва да озвучава Вейдър в оригиналния филм на Джордж Лукас през 1977 г., продълженията "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите", а през новия век - в Rogue One: История от "Междузвездни войни" и деветия, последен засега епизод на сагата "Възходът на Скайуокър". Актьорът, който влиза в костюма на Дарт Вейдър, от самото начало е различен - Дейвид Проуз (починал 2021 г.), но въздействащият глас на Джеймс Ърл Джоунс се превръща в запазена марка на героя през годините, произнасяйки ключови реплики като "Не, аз съм твоят баща!" и "Намирам липсата ти на вяра за притеснителна". 

Матю Ууд от "Лукасфилм" казва още, че за скорошния сериал на Disney+ "Оби Уан Кеноби" са използвани архивни видеозаписи с гласа на актьора, както и ремастерирани записи от оригиналната трилогия. Той описва Джоунс като "доброжелателен кръстник". Що се отнася до бъдещите проекти от вселената на "Междузвездни войни", ветеранът е дал разрешение на Disney да използват изкуствен интелект и стари записи, за да пресъздадат неговия тембър. 

По думи на близки на Джеймс Ърл Джоунс, той е останал много доволен от начина, по който украинската компания Respeecher e вдъхнала нов живот на неговия глас в "Оби Уан Кеноби". "Дисни" за втори път използваха услугите на компанията в сериала, излязъл тази година - през 2021 г. Respeecher пресъздадоха тембъра на младия Люк Скайуокър в "Книгата на Боба Фет".

Ууд признава пред Vanity Fair, че в началото на руската инвазия е било трудно за екипа в Киев да продължи работата си по обичайния начин, но те са казали: "Хайде да работим, да работим напук на бедата, да не се отказваме."

Джеймс Ърл Джоунс, който трябва да навърши 92 на 17 ноември, е изиграл или озвучил над 200 роли в игралното кино и анимацията. Пробива си прави през 1964 г. с участието си във филма на Стенли Кубрик "Д-р Стрейнджлав или как престанах да се страхувам и обикнах атомната бомба". Три години по-късно вече си партнира с Ричард Бъртън, Елизабет Тейлър и Алек Гинес в "Комедиантите", а през 1971 г. получава номинация "Оскар" за главна мъжка роля в "Голямата млада надежда".

Освен в "Междузвездни войни", гласът му звучи в "Цар лъв" - като царя на животните Муфаса, анимациите "Семейство Симпсън" и "Роботи". Интересното е, че за "Нова надежда" и "Империята отвръща на удара" актьорът моли да не бъде вписван в списъка с актьори във филма и обяснява решението си така: „Когато Линда Блеър играе момичето в "Екзорсиста", наемат Мерцедес Макембридж да озвучи гласа на дявола, който идва от нея. Тогава имаше спорове дали тя трябва да получи признание. Аз мислех, че не трябва, защото това са специални ефекти. Така направих и Вейдър. Но гласът стана толкова разпознаваем, че за "Завръщането на джедаите" си казах, ок, нека да изпишат името ми“.