Медия без
политическа реклама

Бургас е рекордьор по дела за търговия с вот

Цената за глас варирала между 40 и 60 лв, съобщи шефът на полицията в морския град

20 Ноем. 2021
В ОДМВР-Бургас са образувани 27 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.
БГНЕС
В ОДМВР-Бургас са образувани 27 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите.

Област Бургас е рекордьор по досъдебни производства за купуване на гласове. Там разследванията за търговия с вот са 27 от общо 138 за цялата страна, съобщи директорът на областната дирекция на МВР в морския град Калоян Калоянов пред Нова тв.

„Специализираната операция започна на 3 ноември. Най-много досъдебни производства има в Община Бургас – 11, следва Община Средец с 5. Схемите за купен вот са различни - предлагане на пари, опрощаване на вересии в малките магазини”, обясни Калоянов. Цената за купен глас варирала между 40 и 60 лв. Към момента обаче няма задържани за постоянно, съобщи още шефът на полицията в Бургас. 

На второ място в страната по разследвани сигнали за купен вот е Монтана. „За последните 24 часа са получени 2 сигнала за купуване на гласове. Извършени са незабавни проверки. Не са констатирани данни за престъпление. Материалите са изпратени в Районната прокуратура. За седмица сигналите са 10. Всички са проверени”, обясни ст. комисар Бисер Йончев, директор на ОДМВР-Монтана.

Според официалната стратистика, която МВР представи след изборния ден, в Сливен и Смолян също има голям брой дела за престъпления против политическите права на гражданите - по 10 и в двете области. Във Видин и Хасково пък са 9, а в ОДМВР Добрич и Пловдив няма образувани досъдебни производства.

В цялата страна са били получени общо 1002 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. Съставени са и 7231 предупредителни протокола по закона за МВР във връзка с изборите, като най-много са в област Пловдив - 2348 броя.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бургас, МВР, търговия, вот, глас

Още по темата