Медия без
политическа реклама

Джесика Ланг идва у нас като фотограф (ГАЛЕРИЯ)

Носителката на две награди "Оскар" се представя с голяма изложба в "Двореца"

21 Юни 2024
Известната актриса пред една от творбите си, които ще бъдат представени в София. Тук открива фотоизложба в Бидгошч, Полша.
ЕПА/БГНЕС
Известната актриса пред една от творбите си, които ще бъдат представени в София. Тук открива фотоизложба в Бидгошч, Полша.

Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера и като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата “Майстори на фотографията” и включва близо 120 черно-бели снимки, разкриващи интересите на прочутата актриса през обектива. Това са много лични, почти интимни произведения, създадени по време на нейните пътувания из САЩ и по света. Изложбата ще бъде открита на 4 юли в Националната галерия - филиал "Двореца", а звездата ще пристигне за вернисажа и ще се включи в разговор с куратора и галерист Хауърд Грийнбърг от 18:30 часа.

Какво се случва, когато вместо пред камерата човек застава зад нея? В книгата си “50 фотографии” Джесика Ланг пише: "Спомням си как разглеждах кутии със снимки като дете и бях много впечатлена от тях, от тази способност върху лента да се улови мимолетен момент като запис на времето и пространството".

През 1967-а бъдещата актриса печели стипендия да учи фотография в Университета на Минесота, от която се отказва, за да се занимава с актьорско майсторство. По време на пребиваването си в Париж през 1970-те се сприятелява с бележитите фотографи Робърт Франк и Дани Лайън, които й помагат да развие, усъвършенства и фокусира погледа си. Тя преоткрива тази си страст едва в началото на 1990-те, когато получава като подарък фотоапарат Leica

Първоначално привлечена от фотографията просто като от начин да документира живота и израстването на децата си, Ланг продължава да снима, използвайки това изкуство като антидот на нестихващите емоции в Холивуд. "Това е начин на работа, който е противоположен на актьорската игра. Фотографията не зависи от взаимодействието, тя може да бъде самостоятелна и лична", казва тя.

От Юкатан през Русия до Скандинавия, от Минесота през Румъния до Етиопия; от традиционния американски карнавал до затънтена железопътна линия, затрупана от сняг, отново и отново се затвърждава чувството, че светлината е истинската тема на снимките. Ланг не може да избяга напълно от влиянието на кинематографията. Очарованието на нейните снимки идва от усещането за кино в тях – атмосферата, драматичното осветление и блестящо уловените моменти, които сякаш разказват истории. Ланг обозначава мястото само като заглавие и не датира снимките си, което още повече акцентира върху тяхното безвремие.

Джесика Ланг, родена през 1945 г. в Клокет, е известна с участията си във филмите "Кинг Конг", "Тутси", "Пощальонът винаги звъни два пъти", "Франсис", "Синьо небе" и др. Носителка е на "Тройната корона за актьорско майсторство", след като печели две награди "Оскар", три "Еми" и една "Тони". Освен това има в актива си и пет "Златни глобуса". 

Фотографиите ѝ са излагани в Музея "Джордж Ийстман" в Рочестър, щата Ню Йорк (2009); Музея за мултимедийно изкуство в Москва (2014); Галерията за художествена фотография в Ню Орлиънс (2014); Центъра за изкуство "Санта Моника" в Барселона (2015); Културния център на Кашкайш в Португалия (2015); галерията "Хауърд Грийнбърг" в Ню Йорк (2008, 2013, 2016, 2019, 2020); MOPA – Музея за фотографски изкуства в Сан Диего (2013) и др. 

Автор е на книгите "50 фотографии", "В Мексико" и детската "Става дума за едно малко птиче". На дългогодишния си партньор, драматурга и актьор Сам Шепърд, който ѝ подарява първия фотоапарат, тя посвещава книгата си "Магистрала 61" (2019). 

Изложбата на Джесика Ланг е 16-ото издание от поредицата "Майстори на фотографията" и се организира от фондация "Мусиз" в партньорство с Националната галерия и галерия "Хауърд Грийнбърг", Ню Йорк. Проектът е получил подкрепа от Министерството на културата, фондация "Лъчезар Цоцорков", Столичната община - Календар на културните събития и посолството на САЩ

Фотографиите ще останат в "Двореца" до 29 септември.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата