facebook
twitter

Култура

"Доза щастие" става част от учебната програма

268
снимка: No blink
Валентина Каролева в ролята на своята майка, Весела Тотева, ще убеждава учениците да не посягат към дрогата.

Филмът по истинска история "Доза щастие" ще стане част от обучителната програма на учениците благодарение на съвместна инициатива с МОН. Дебютният пълнометражен филм на Яна Титова, който разказва истинската история на журналистката Весела Тотева за борбата й с хероиновата зависимост, беше видян от над 10 000 зрители в киносалоните още в първите дни след премиерата. Въпреки доста свои кинематографични слабости поради щекотливата си и актуална тема "Доза щастие" предизвика масивна емоционална вълна от коментари сред родители и деца. 

Поради това МОН реши да го включи в своите образователни инициативи, свързани с превенция на зависимостите. Това ще позволи на преподаватели от 29 града у нас да организират за учениците групови посещения в избрани киносалони на преференциални цени. В списъка влизат Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Плевен, Русе, Стара Загора, Шумен, Ямбол и други.

Каузата цели да даде гласност на проблема и да запознае младите хора на достъпен език с рисковете, които употребата на наркотични вещества носи за живота и здравето им. Историята на Весела и нейната дъщеря Валя (която се превъплъщава в ролята на майка си във филма) показва по убедителен и въздействащ начин колко опасно може да бъде за един млад човек да допусне грешка въз основа на малкото си опит и информираност, убедени са създателите на лентата.
 

Още

Учениците се справят устойчиво зле при четенето с разбиране (видео)

03.12.2019

1576 33
"Доза щастие" не е българският "Трейнспотинг"
Хиляди учени чакат да бъдат вписани в регистър
×